Można powiedzieć, że ceny wieprzowiny w Rosji rosły systematycznie od 2006 r. Teraz wieprzowina w ciągu prawie czterech ostatnich miesięcy potaniała o około 20 proc.

Ceny skupu zmniejszyły się średnio z 97 RUB (3,15 USD) do 78 RUB (2,53 USD) za kg netto, z kolei w Centralnym Okręgu Federalnym obniżki były jeszcze większe do 70 RUB (2,27 USD) za kg netto.

Producenci i przetwórcy z rynku rosyjskiego jednoznacznie  wiążą spadek cen wieprzowiny z przystąpieniem Rosji do WTO (Światowa Organizacja Handlu). Głównym powodem jest obniżenie ceł przywozowych dla eksporterów wieprzowiny z Brazylii i Kanady. Kraje te są głównymi dostawcami wieprzowiny na rynek rosyjski.

W sierpniu import wieprzowiny na rynek rosyjski wyniósł 60 tys. ton. W październiku wartość importu tego gatunku mięsa wyniosła już 70 tys. ton, a prognozy na listopad i grudzień mają przebić październikowy wynik.

Obniżki cen wieprzowiny w  Rosji są również wiązane ze wzrostem produkcji trzody chlewnej w regionie Biełgorod. W październiku produkcja w tym regionie stanowiła już  27 proc. całkowitej produkcji świń w Rosji.
 
Według Aleksandra Nikitina, wiceprezesa Miratorg - największego producenta wieprzowiny w Rosji - rosyjscy rolnicy produkujący świnie są teraz zmuszeni  aby sprzedawać wieprzowinę w jak najniższej cenie, aby konkurować skutecznie z tańszym, importowanym mięsem.