Uprawa kukurydzy cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością. Mimo licznych zalet ma jednak jedną, niepodważalną wadę. W warunkach naszego kraju ziarno w momencie zbioru charakteryzuje się wysoką wilgotnością, co wymusza konieczność zakiszania, lub kosztownego dosuszania nasion. Alternatywą dla tych sposobów utrwalania ziarna jest linia produktów Schaumasil, oferowanych przez firmę Schaumann. W skład produktów z linii Schaumasil wchodzi głównie kwas propionowy zbuforowany amoniakiem – tłumaczył podczas tegorocznych targów „Ferma” Wojciech Szymanowski, doradca żywieniowy firmy Schaumann. Składniki te skutecznie hamują rozwój bakterii i grzybów pleśniowych w przechowywanym ziarnie, co w praktyce eliminuje ryzyko zanieczyszczenia paszy mikotoksynami. Użycie preparatu jest bardzo proste. Wystarczy zwykły przenośnik ślimakowy, w którym zamontujemy dysze przez które rozpylony zostanie preparat. Konserwacja nie wymaga dużych nakładów pracy.

Dawkowanie preparatu, a także okres przechowywania utrwalonego ziarna jest silnie uzależniony od wilgotności nasion. Przy prawidłowo przeprowadzonej konserwacji, producent gwarantuje, że okres trwałości przechowywanego ziarna będzie wynosił nie nie mniej niż 12 miesięcy. 

Zainteresowanie rolników tego typu preparatami jest dosyć duże. Co istotne używają ich nie tylko do konserwacji wilgotnego ziarna kukurydzy, równie dobrze sprawdza się też w przypadku innych gatunków zbóż. Dodatkową zaletą preparatu jest fakt, że w przypadku przeznaczeniu zakonserwowanego ziarna kukurydzy na paszę dla trzody chlewnej, ograniczona jest potrzeba zastosowania zakwaszaczy - dodaje Szymanowski

Podobał się artykuł? Podziel się!