PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Pulpa ziemniaczana w koryto

Pulpa ziemniaczana w koryto

Leszek Cichoń wykorzystuje w żywieniu świń na mokro różne odpady przemysłu spożywczego.



Nie tylko serwatka, czy młóto browarniane nadają się do skarmiania w systemie żywienia świń na mokro. Coraz częściej rolnicy wykorzystują więcej różnych odpadów, które powstają w przemyśle spożywczym.

Słyszeliśmy już dodawaniu do paszy dla świń serków topionych, które nie spełniały norm jakościowych aby trafić na półki sklepowe, czy też wafelków z przemysłu cukierniczego. Zazwyczaj cena tych produktów jest niska, większą rolę odgrywają tutaj ich dostępność i koszty transportu.
 
Leszek Cichoń z Oględowa w woj. świętokrzyskim już prawie rok prowadzi tucz w systemie żywienia na mokro. Od samego początku starał się o pozyskiwanie jak największej liczby komponentów, które byłyby odpadem w przemyśle spożywczym. Oprócz serwatki i młóta browarnianego w jego mieszance dla tuczników znajduje się pulpa ziemniaczana.

- Pulpa to są odpadki, które powstają przy obieraniu parowanych ziemniaków. Wcześniejsza obróbka termiczna ziemniaków powoduje, że treść jest lepiej przyswajalna dla świń. Trawione nie są oczywiście skórki. Nie dodajemy jej dużo. Zużycie w ciągu doby wynosi około 400 kg, przy czym w chlewni jest trochę ponad 1,5 tys. tuczników. Cena pulpy ziemniaczanej mieści się w granicy 50 zł/t. – mówi Leszek Cichoń, producent świń.

Z definicji mokrej pulpy ziemniaczanej wynika, że stanowi mieszaninę skórki i miazgi komórkowej. Jednak warto pamiętać, że ze względu na bogaty skład chemiczny i wysoką wilgotność (87 proc. wilgotność, skrobia 4,8 proc., błonnik roślinny 4,9 proc., białko 0,5 proc.) jest podatna na zakażenia m.in. drobnoustrojami gnilnymi.

Jednak Leszek Cichoń znalazł sposób, aby utrzymać pulpę ziemniaczaną w niezmienionej jakość, tak aby nie zagrażała zdrowiu zwierząt.

- Całą pulpę polewamy kwasem propionowym, to ją konserwuje. Jednak muszę przyznać, że wcześniej nie zawsze tak robiliśmy. Gdy ziemniaki są parowane to zazwyczaj nic się z nią złego nie dzieje. Przechowujemy ją w dole o głębokości 0,5 m, który został wykopany w pobliżu chlewni. Aby odizolować ją od podłoża, dół został wyłożony folią – tłumaczy producent.

Warto pamiętać, że im bardziej sucha pulpa tym łatwiej będzie ją zadawać do mieszlnika w zimie. – Jeżeli pulpa jest bardziej gęsta i sucha, nie trzeba już jej wtedy przykrywać na zimę żadną folią. Pulpa podczas silnych mrozów ma konsystencję masła, dlatego nie ma problemu z jej zadawaniem do mieszalnika w zimie – podkreśla producent.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • jarki 2012-11-13 07:56:59
    mnie chodziło o to
    http://forum.farmer.pl/topic/1156-piszcie-o-czym-chcecie-czytac-w-farmerze/
  • arszczecin 2012-11-12 21:52:19
    jest nawet taki temat
    kuda? куда ? :)
  • jarki 2012-11-12 21:41:55
    to porządna firma bo potrafi słuchać co rolnika interesuje i niepierwszy raz w takim ''tempie'' odpowiada na nasze potrzeby

    ps.@arszczecin jest nawet taki temat
  • arszczecin 2012-11-12 21:19:19
    ależ mi się podoba działanie FARMERA, proszę w zeszlym tygodniu a dziś już mam, heh.
    jeszcze co alternatywnego moge dac krowom, np zamiast rzepak, mocznik.
    jeśli zboże będzie dalej tak " tanie' zacznę chyba odpad z piekarni brać ;)
    ponoć gdzie pod wawa sterty zwrotów chleba leżą,
    ps jak mi szkoda gorzelnikow ze już spirtu nie robią i wywaru brok :(
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.189.255
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!