PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

QAFP jest szansą na zbudowanie marki dobrej, polskiej wieprzowiny

Prawie 600 producentów trzody chlewnej przybyło na spotkanie zorganizowane przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI, którego celem było przekonanie i zaangażowanie rolników w budowanie marki polskiego i rozpoznawalnego produktu o gwarantowanej jakości. Tym produktem ma być zarówno kulinarne mięso wieprzowe, jak i przetwory wytwarzane z tego mięsa - certyfikowane w systemie QAFP.



Marka QAFP, czyli System Gwarantowanej Jakości Żywności jest budowana przez UPEMI już od 2009 r. W porównaniu do systemów jakości z Niemiec, Austrii, czy Francji QAFP jest dość młodym produktem.

Jednak jak mówił na spotkaniu z rolnikami 11 stycznia 2016r. Wiesław Różański prezes UPEMI  – produkowanie w certyfikacji, czyli w gwarantowanej jakości i pod znaną marką jest niezbędne, aby wzmocnić pozycję negocjacyjną zarówno rolnika jak i zakładu z sieciami handlowymi.

Jednocześnie, prezes UPEMI dodał, że QAFP to dobre i skuteczne narzędzie do tego, aby budować integrację pionową i poziomą w branży mięsnej. - Bez takiego współdziałania nie można liczyć na stabilizację w funkcjonowaniu na tym rynku. Jeżeli się połączymy i będziemy rozbudowywać ten system, to faktycznie będziemy mieli większą siłę rynkową i przetargową do walki o wyższa cenę.

Konieczność integracji rolników podkreślił również obecny na spotkaniu Sekretarz Stanu MRiRW Jacek Bogucki. - Sytuacja na rynku jest bardzo trudna, a każde wsparcie i wzmocnienie produkcji działa na korzyść rolników - mówił.

Według ekspertów UPEMI, patrząc na doświadczenia innych krajów, gdzie tego typu systemy od dawna już funkcjonują,  producenci świń uczestniczący w programach jakościowych, otrzymują nawet do 20 proc. więcej za sprzedawany żywiec.

Przyłączenie się do systemu jest o tyle łatwe, że mimo iż gospodarstwo musi zostać zatwierdzone przez jednostkę certyfikującą, to w praktyce zdecydowana większość gospodarstw już dziś spełnia wymogi systemu.

Główne wymagania dla chowu świń zgodnie z wymogami QAFP dotyczą przede wszystkim genetyki, żywienia zwierząt i zachowania dobrostanu.

Świnie w systemie QAFP powinny pochodzić z krzyżowania towarowego – dwurasowego ras (wbp ×pbz, pbz × wbp, puławska × wbp, wbp × puławska, złotnicka biała × wbp) lub trzyrasowego ras (wbp × pbz × duroc, pbz × wbp × duroc oraz puławska × wbp × duroc, złotnicka biała x wbp x duroc). W miejsce knurów duroc mogą być używane również inne knury terminalne o znanym pochodzeniu wolne od recesywnych genów RYR1T oraz RN-. Jeżeli chodzi o żywienie to, świnie trzy tygodnie przed ubojem nie mogą otrzymywać  pasz, które mogą wpłynąć niekorzystnie na sensorykę i późniejszą jakość technologiczną mięsa. Są to m.in.: mączki rybne, serwatka, wywar gorzelniany, śruta kukurydziana czy makuch rzepakowy. Świnie są oddawane do uboju przy osiągnięciu od 95 do 125 kg masy ciała. W przypadku wymagań dotyczących utrzymania odpowiedniego dobrostanu zwierząt w produkcji, to wymogi nie przewyższają przepisów obowiązujących w UE. 

Warto podkreślić, że zwrot kosztów certyfikacji gospodarstwa jest możliwy w ramach PROW 2014-20 i poddziałania: „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości”. Czasu na złożenie wniosku i uzyskanie refundacji poniesionych kosztów pozostało niewiele, bo są one przyjmowane w oddziałach terenowych Agencji Rynku Rolnego tylko do 29 stycznia br. Decyzja o refundacji certyfikacji jest przyznawana przez ARR na trzy lata.

- Zwrotu kosztów certyfikacji gospodarstwa wynosi  do 2000 tys. zł, a sam certyfikat jest ważny przez rok. Jeżeli ARR wyda pozytywną decyzję o refundacji kosztów, to zwrot za certyfikację będziemy otrzymywać, każdorazowo przez trzy lata   – tłumaczyła w trakcie spotkania dr Justyna Wasilewko,  z AgroEko, jednej z trzech jednostek certyfikujących podmioty w systemie QAFP.

Produkcja w systemie QAFP  obejmuje  nie tylko sam chów trzody chlewnej ale i ubój zwierząt, rozbiór tusz oraz produkcję wędlin. Dlatego o certyfikaty mogą starać się również zakłady mięsne. Jednym z przedsiębiorstw, które wierzy w ideę QAFP, czyli produkcję i sprzedaż mięsa i wędlin w 100 proc. polskich i o gwarantowanej jakości jest zakład Pini Polonia.

- Jesteśmy największą ubojnią w Polsce i stawiamy na ten produkt, bo wiemy że mamy dobry surowiec i spełniamy dobre wymagania. Dlatego już od 1 lutego br. będziemy mieli certyfikowany zakład. Chcemy nasze produkty oznaczać biało-czerwoną flagą i znakiem jakości QAFP. Rzecz w tym, aby tak oznaczone towary trafiły do konsumentów i żeby oni później po nie wracali – mówiła Halina Osińska, dyrektor generalny Pini Polonia.  

Z kolei, właściciel zakładów Piero Pini, zwrócił uwagę na ważny aspekt produkcji mięsa w systemach jakości mówiąc, że Polacy nie mają wyjścia i muszą dbać o to, aby w sklepach konsumenci wiedzieli, że kupują polski, dobry produkt. - Inne kraje robią to już od dawna, a tamtejsi konsumenci nauczyli się kupować swoje, krajowe produkty – wyjaśniał słuchaczom Piero Pini. Dlatego Pini Polonia chce w pełni wejść w ten system, czyli w produkcję mięsa i wędlin QAFP wyłącznie przy 100 proc. produkcji z krajowego surowca.

Jednak, aby taki projekt był skutecznie realizowany, to potrzebne jest zaangażowanie rolników i chęć przystąpienia do systemu. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • fan 2016-01-14 10:41:53
    kłamstwo jaka polska marka skoro zakład posiadający certyfikat może robić wędliny z półtusz zakupionych zagranicą i sygnować że jest to produkt w 100% polski
  • fix 2016-01-13 15:25:56
    oczywiście że Polska nie potrzebuje reklamować swojej marki,
    tu nie potrzeba dodatkowych certyfikatów dla rolnika tylko potrzeba uczciwych zakładów mięsnych gdzie 1 kg szynki robi się z 1,5 kg mięsa, a nie na odwrót
    ręce opadają :(
  • Krycha 2016-01-13 15:20:52
    Młody system QAFP lansowany przez starego cwaniaka z UPEMI. Nie dajcie się nabrać na piękne hasła bo kosztuja.
  • rolnik 2016-01-13 10:19:35
    Polska marka mięsa juz jest nietrzeba jej budowac od nowa każdy jak przyjeżdza na wieś i sprubuje swojskich wyrob€w to się normalnie zachwyca jakie dobre tylko te zakłady psują polskie smaki
  • paweł 2016-01-12 18:56:38
    i ile na tym zyskam 10 gr na kg
    ???? wyprodukuje dobrą polską i przetworzą je polskie rzeżnie z zagranicznym kapitałem na coś co coraz częśćiej nawet pies się nie dotknie !!! tyle z tego Pozwólcie na sprzedaż mięsa i wyrobów prosto od rolników ale wy się boicie o duże zakłady ze splajtują I bardzo dobrze nie ma czego żałować rolnik zarobi konsument smacznie zje a NFZ nie będzie musiał tyle wydawać na walkę z rakiem bo skończy się chemiczne jedzienie
  • mieszczuch 2016-01-12 17:42:59
    Brednie ,i brednie ,nie zbuduje się żadnej marki na przemysłowym chowie tucznika .te mięso z wielkich chlewni jest coraz gorsze ,tak zwana przemysłówka nie długo pójdzie do lamusa ..mając wybór wolę podjechać do chłopa ,czy małego rolnika i kupić nawet płacąc parę złotych więcej ,,ale wiem co jem ,
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.158.30.219
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!