PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Recepta na świeże zboża

Recepta na świeże zboża Rolnicy koncentrujący się wyłącznie na produkcji zwierzęcej oczekują żniw z niecierpliwością - okres ten pozwala na zakup paszy w korzystnej cenie; Fot. Shutterstock

Autor: Bartosz Wojtaszczyk

Dodano: 30-07-2016 08:38

Tagi:

Lato jest okresem, gdy magazyny paszowe wypełniają się świeżym zbożem. Jednak skarmianie go po zbiorze może być szkodliwe dla zwierząt. Jak można uniknąć problemów?



Lada dzień na polach pojawią się pierwsze kombajny zbożowe. Najpierw rozpoczną się zbiory na plantacjach rzepaku i jęczmienia ozimego, później także w uprawach pozostałych gatunków zbóż oraz roślin strączkowych. Żniwa to dla rolników okres niezwykle wzmożonej pracy - w końcu każdy chce szybko i bezpiecznie zebrać plon, na który pracował przez cały rok. To również szansa na zapełnienie opustoszałych magazynów i zapewnienie bazy paszowej na najbliższych 12 miesięcy. Również rolnicy koncentrujący się wyłącznie na produkcji zwierzęcej oczekują żniw z niecierpliwością - okres ten pozwala na zakup paszy w korzystnej cenie. Po żniwach najczęściej ceny zbóż stopniowo idą w górę. Dla producentów trzody okres żniw stwarza jednak pewne zagrożenie: pokusę, często również konieczność, aby w paszach dla trzody zastosować wysokie d awki świeżych zbóż.

ŚWIEŻE ZIARNO MOŻE SZKODZIĆ

Zastosowanie zbóż bezpośrednio po zbiorze stwarza ryzyko pogorszenia kondycji zdrowotnej utrzymanych przez nas świń. Ziarno takie charakteryzuje się wysoką aktywnością biochemiczną - intensywnie odparowuje z niego woda, a ziarno oddycha. Dodatkowo ziarno takie cechuje się szczególnie wysoką zawartością związków antyżywieniowych, takich jak betaglukany czy arabinoksylany. W teorii ziarno zbóż powinno po zbiorze odleżeć przez czas - od kilku tygodni (pszenica) do nawet 2 miesięcy (pszenżyto, żyto). Jak wskazuje literatura, zastosowanie wysokich dawek świeżych zbóż może pro

wadzić do wystąpienia u świń biegunek, a współczynnik konwersji paszy może w takim wypadku ulec znacznemu pogorszeniu. Dotyczy to w szczególności zwierząt młodych - prosiąt i warchlaków. Tu zastosowanie wysokich dawek świeżych zbóż może nawet stwarzać ryzyko podwyższenia współczynnika upadków będących następstwem biegunek. Także w przypadku starszych zwierząt można dostrzec negatywny wpływ świeżego ziarna zbóż na wyniki produkcyjne, zwłaszcza pobranie i wykorzystanie paszy. Dodatkowo sprawa pogarsza się w sytuacji, gdy jakość zebranego plonu nie jest zadowalająca - szkodliwość świeżych zbóż zwiększa się wraz ze wzrostem wilgotności plonu oraz występowaniem w nim zanieczyszczeń organicznych, takich jak nasiona czy części chwastów.

POMOCNE ENZYMY

Jak wspomniano wyżej, teoria nakazuje, by zboże po zbiorze dojrzewało przez kilka tygodni. Dopiero po tym okresie może zostać wykorzystane jako składnik mieszanek paszowych dla trzody chlewnej. Niestety, w praktyce wielu producentów świń nie jest w stanie sobie pozwolić na to, by zebrane lub zakupione tuż po żniwach zboże przez kilka tygodni leżało niewykorzystane w magazynie. Co zatem zrobić, aby bez ryzyka skarmiać świeże zboża?

W takiej sytuacji z pomocą przychodzą firmy paszowe oferujące dodatki paszowe lub koncentraty ograniczające szkodliwość świeżo zebranych zbóż.

Spośród dodatków paszowych umożliwiających wykorzystanie świeżo zebranego ziarna zbóż warto z pewnością wymienić preparaty enzymatyczne, takie jak Enzym Power (z oferty firmy Michel Pasze) i Enzym Feed 100xd oferowany przez Biofeed. Oba produkty mają w składzie specjalnie dobraną kombinację enzymów ograniczającą aktywność związków antyżywieniowych w skarmianych zbożach. Enzym Feed 100 xd zawiera ponadto wyciągi ziołowe zwiększające sekrecje endogennych enzymów, a także związki chroniące organizm zwierząt przed działaniem mikotoksyn. Preparatem o podobnym działaniu jest również Enzymix znajdujący się w ofercie firmy BAS - Pol. Dawkowanie wymienionych preparatów jest podobne - wynosi 0,5 proc., czyli 5 kg na tonę gotowej mieszanki.

KONCENTRAT NA ŚWIEŻE ZBOŻA

Innego rodzaju rozwiązaniem jest Supremus TU 15/10 Digest z oferty Trouw Nutrition. Jest to koncentrat białkowo-energetyczny, którego rolą jest nie tylko dostarczenie zwierzętom odpowiednio zbilansowanego białka, lecz także ochrona przed negatywnymi skutkami skarmiania świeżych zbóż. Odpowiada za to specjalnie dobrany kompleks enzymatyczny. Producent rekomenduje stosowanie koncentratów szczególnie w mieszankach o wysokiej zawartości żyta i pszenżyta, ponieważ zboża te zawierają wysokie poziomy związków antyżywieniowych. Jednocześnie w skład koncentratu wchodzi betaina, która chroni zwierzęta przed stresem cieplnym, na którego działanie narażone są w okresie letnim. Jak wynika z samej nazwy produktu, zalecane dawkowanie koncentratu to 15 proc. w pierwszej fazie tuczu i 10 proc. na jego końcowym etapie.

Dodatkową zaletą wynikającą ze stosowania przedstawionych produktów jest również poprawa strawności paszy: enzymy paszowe umożliwiają rozkład trudno strawnych składników paszy, przez co ich wykorzystanie wyraźnie wzrasta. Pozwala to na poprawę opłacalności naszej produkcji. Jednocześnie ogranicza ryzyko występowania szkodliwych gazów w chlewni - produktem rozkładu resztek paszy obecnych w kale są między innymi dwutlenek węgla, siarkowodór, amoniak i metan. Chroniąc zwierzęta przed negatywnym oddziaływaniem świeżych zbóż, przy okazji poprawimy mikroklimat panujący w chlewni.

Przytoczone powyżej produkty to jedynie przykłady. Wiele firm paszowych ma w swojej ofercie preparaty ograniczające szkodliwość świeżych zbóż. Lepiej jest oczywiście pozwolić zebranym plonom dojrzeć, jeśli jednak w naszym gospodarstwie zaistnieje konieczność skarmiania zboża tuż po żniwach, z pewnością warto rozpatrzyć zakup któregoś z nich. Ograniczy nam to ryzyko pogorszenia kondycji zwierząt i wyników produkcji.

Pamiętajmy też, że ryzyko pogorszenia kondycji zwierząt zminimalizować możemy poprzez stopniowe przyzwyczajanie zwierząt do pobierania paszy opartej na zbożach ze świeżego zbioru. Gwałtowna zmiana składu paszy zawsze odbija się negatywnie zarówno na kondycji zwierząt, jak i na wynikach osiąganych przez stado.

 

Artykuł ukazał się w lipcowym numerze miesięcznika "Farmer"

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.198.173
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!