Dlaczego w czasach, gdy sektor produkcji zwierzęcej należy do trudniejszych dziedzin rolnictwa, a wiele gospodarstw zastanawia się, czy kontynuować swoją produkcję, ktoś w ogóle podejmuje tak dużą inwestycję, jaką jest budowa i prowadzenie fabryki pasz? Te wątpliwości znikają po odwiedzinach w nowej wytwórni - jeszcze przed rozpoczęciem produkcji - i rozmowie z Michałem Szybiakiem, właścicielem i prezesem Michel-Pasze oraz z Włodzimierzem Kochmańskim, product managerem, i Moniką Wachowiak, doradcą żywieniowym firmy Michel.

PASZE DLA WYMAGAJĄCEJ MŁODZIEŻY

Wyjątkowość produktów wytwarzanych w nowo otwartej fabryce Michel w Śmiglu będzie polegała na wykorzystaniu opatentowanej technologii, jaką jest mikronizacja. Można ją zastosować zarówno do obróbki zbóż, jak i nasion roślin strączkowych. Sam pomysł produkcji pasz przez firmę Michel narodził się z po

trzeby stworzenia wysokiej jakości produktów dla najmłodszych zwierząt gospodarskich, dla których najtrudniej jest wyprodukować pasze. Ta grupa ma największe potrzeby pokarmowe, jeżeli chodzi o jakość surowców, dodatki mineralno-witaminowe, dodatki profilaktyczne, substancje poprawiające strawność paszy. Jak mówi Michał Szybiak, firma rozpoczęła swoją działalność w 2006 r. od sprzedaży produktów mineralno-witaminowych Miavitu dla zwierząt gospodarskich. Z biegiem czasu potrzeby rosły. - Za każdym razem przy wprowadzaniu nowych produktów do naszej oferty szukaliśmy rozwiązań, które wyeliminują problemy zdrowotne u młodych zwierząt. Chodzi tu głównie o biegunki u prosiąt czy cieląt, które znacznie obniżają opłacalność produkcji. W rozwiązaniu tego problemu potrzebowaliśmy jak najlepszych pierwszych pasz dla prosiąt i cieląt. Tym tropem dotarliśmy do angielskich produktów, o których mogę powiedzieć, że są jednymi z najlepszych. Zaczęliśmy drążyć temat, dlaczego są aż tak dobre? Okazało się, że ich świetna jakość wynika z wysokiej strawności paszy, którą zapewnia mikronizacja surowców paszowych - tłumaczy prezes Michel-Pasze.

EFEKTY MIKRONIZACJI

Już od końcówki lat sześćdziesiątych mikronizacja jest powszechnie wykorzystywana w produkcji spożywczej. Jej efektem są... 

Pełna treść artykułu w najnowszym wydaniu miesięcznika "Farmer". Kliknij tutaj, aby zamówić prenumeratę.