- Obecnie zauważamy zwiększone zainteresowanie producentów trzody chlewnej przystąpieniem do programu PQS. Na dzień dzisiejszy pomagamy rolnikom i pokrywamy koszty badań i uzyskania certyfikatu. W zależności od zapotrzebowania rynku na wieprzowinę PQS będziemy dostosowywać produkcję właśnie tego mięsa - poinformowała Małgorzata Januszewska, pełnomocnik ds. zarządzania bezpieczeństwem żywności ZM Skiba.

Uzyskanie certyfikatu PQS przez ZM Skiba pozwoliło na produkowanie najwyższej jakości mięsa wieprzowego na rynek krajowy dla polskich konsumentów. - W pełni przystąpiliśmy do programu w październiku 2010 r., gdy uzyskaliśmy certyfikat upoważniający do wytwarzania mięsa PQS. Jako zakład przywiązujemy największą wagę do dobrostanu zwierząt. Zwierzęta z systemu PQS w przypadku naszego zakładu nie są transportowane dłużej niż 4h. Pilnujemy, żeby zwierzęta nie przyjeżdżały w przepełnionych samochodach i aby nie mieszały się z innymi tucznikami, które nie biorą udziału w tym systemie. Na uwagę zasługuje również fakt, że po przyjeździe do ubojni zakład zapewnia wszystkim zwierzętom humanitarne warunki rozładunku wg. wymagań europejskich np.: mały kąt nachylenia rampy, która jest pokryta matami antypoślizgowymi. Po przybyciu do zakładu tuczniki przebywają w specjalnych kojcach, a o terminie uboju decyduje lekarz weterynarii. Wszystkie te działania zapewniają niski poziom stresu wśród ubijanych zwierząt - mówi Małgorzata Januszewska.

Podobał się artykuł? Podziel się!