W I kwartale br. cena referencyjna wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej kształtowała się średnio na poziomie 156,98 euro za 100 kg. W omawianym okresie wzrosły ceny wieprzowiny we wszystkich krajach UE, za wyjątkiem Cypru, gdzie odnotowano 1% spadek ceny referencyjnej.

Najbardziej wzrosły ceny wieprzowiny w Polsce (+20%), na Łotwie (+20%), na Słowacji (+18%), w Czechach (+18%), w Belgii (+17%), w Niemczech (+16%), na Węgrzech (+15%), w Holandii (+15%), w Austrii (+14%), we Francji (+13%), w Estonii (+13%), w Luksemburgu (+13%) oraz w Danii (+12%) i w Słowenii (+12%).

W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w I kwartale br. wyniosła 162,40 euro/100 kg, tj. była o 1,4% wyższa od średniej ceny w Niemczech (160,17 euro/100 kg) oraz przewyższała poziom ceny w Danii (141,56 euro/100 kg) o ponad 14,7%.

W kwietniu br. ceny wieprzowiny we Wspólnocie nadal stopniowo rosły. Trzeba podkreślić, że w dalszej części roku ceny wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej nadal będą kształtowały się na wysokim poziomie, na co wpłynie malejące pogłowie świń na rynku Wspólnoty oraz utrzymujący się wysoki poziom eksportu wieprzowiny do krajów trzecich.