W I kwartale br. cena referencyjna wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej kształtowała się średnio na poziomie 156,98 euro za 100 kg. W omawianym okresie wzrosły ceny wieprzowiny we wszystkich krajach UE, za wyjątkiem Cypru, gdzie odnotowano 1% spadek ceny referencyjnej.

Najbardziej wzrosły ceny wieprzowiny w Polsce (+20%), na Łotwie (+20%), na Słowacji (+18%), w Czechach (+18%), w Belgii (+17%), w Niemczech (+16%), na Węgrzech (+15%), w Holandii (+15%), w Austrii (+14%), we Francji (+13%), w Estonii (+13%), w Luksemburgu (+13%) oraz w Danii (+12%) i w Słowenii (+12%).

W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w I kwartale br. wyniosła 162,40 euro/100 kg, tj. była o 1,4% wyższa od średniej ceny w Niemczech (160,17 euro/100 kg) oraz przewyższała poziom ceny w Danii (141,56 euro/100 kg) o ponad 14,7%.

W kwietniu br. ceny wieprzowiny we Wspólnocie nadal stopniowo rosły. Trzeba podkreślić, że w dalszej części roku ceny wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej nadal będą kształtowały się na wysokim poziomie, na co wpłynie malejące pogłowie świń na rynku Wspólnoty oraz utrzymujący się wysoki poziom eksportu wieprzowiny do krajów trzecich. Podobał się artykuł? Podziel się!