PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Salmonelloza dużym problemem w tuczu świń

Salmonelloza dużym problemem w tuczu świń Paweł Wróbel, lekarz wterynarii, specjalista chorób świń i rozrodu zwierząt Fot. Łukasz Głuchowski

Salmonelloza jest jednostką chorobową coraz częściej wstępującą w krajowych tuczarniach. Choroba ta była jednym z tematów wystąpienia Pawła Wróbla podczas tegorocznej edycji konferencji „Nowoczesna produkcja – świnie”.



Wzrost popularności tuczu warchlaków importowanych sprawił, że w kraju coraz większe spustoszenie sieją jednostki chorobowe, które do tej pory nie stanowiły w naszych stadach większych problemów. Przykładem takiej choroby jest z pewnością salmonelloza świń. Zagadnienia związane z tą chorobą były jednym z tematów konferencji „Nowoczesna produkcja – świnie”, która odbyła się w miniony czwartek w Włoszakowicach k. Leszna. Wykład na temat salmonelloz świń poprowadził Paweł Wróbel, lekarz weterynarii, specjalista chorób trzody chlewnej i rozrodu zwierząt. Jak mówił, choroba ta dość często występuje na duńskich fermach:

- Szacuje się że choroba występuje na 47 proc. ferm w Danii. W Polsce do niedawna występowała ona na zaledwie 9 proc. ferm, jednak prawdopodobnie obecnie takich ferm jest obecnie dużo więcej. Wszystko ze względu na potężny import warchlaków. W przypadku Danii możemy z łatwością sprawdzić, czy oferowane nam warchlaki pochodzą ze stad wolnych od salmonellozy w internetowym systemie SPF. W praktyce jednak coraz więcej duńskich ferm wycofuje się z użytkowania tego systemu. Dodatkowym problemem jest fakt, że informacje na temat obecności w stadzie salmonelli podawane są tylko wtedy, gdy dana ferma sprzedaje rocznie minimum 200 tuczników. Może więc się zdarzyć, że w systemie nie znajdziemy danych na temat statusu salmonelli, lub będą one nieaktualne. – tłumaczył prelegent.

Podczas swojego wystąpienia Paweł Wróbel mówił też o biologii patogenów, oraz samym przebiegu choroby:

- Istnieje ponad 2 tys serotypów salmonelli. Systematyka bakterii jest niezwykle skomplikowana. Mówiąc bardzo ogólnie można powiedzieć że salmonelloze wywołują dwa gatunki bakterii: Salmonella choleraesuis i Salmonella typhimurium. Drobnoustroje te są bardzo oporne na działania warunków środowiskowych. Bez problemu wytrzymują mrożenie czy wysychanie, w materiale organicznym mogą przetrwać kilka lat. Są natomiast wrażliwe na działanie niskiego pH. Przy pH poniżej 5, ich rozwój zostaje zahamowany, stąd tak ważne jest zakwaszenie paszy, czy wody które podajemy zwierzętom. Choroba objawia się zazwyczaj pomiędzy 10 a 16 tygodniem życia warchlaków. W praktyce jest to na ogół tydzień po wstawieniu zwierząt do tuczarni, a swoje apogeum choroba osiąga 2 – 3 tygodnie później. W praktyce występują dwie postaci choroby – jelitowa (wywoływana częściej przez S. typhimuriu), i postać septyczna (wywoływana częściej przez S. choleraesuis). Objawy postaci jelitowej jest silna, wodnista biegunka, w kale widoczna jest świeża krew, i fragmenty nabłonka jelit, niekiedy występuje też przejściowe wzdęcie brzucha. Postać septyczna objawia się natomiast dusznością, krwawą biegunką, powiększeniem wątroby i śledziony, towarzyszyć jej może także śródmiąższowe zapalenie płuc. – tłumaczył podczas konferencji Paweł Wróbel.

Jak wskazywał specjalista, do 30 proc. zwierząt w stadzie jest nosicielem bakterii do końca okresu tuczu. Ma to dwojaki efekt. Po pierwsze zwiększa presję patogenów w pomieszczeniu. Jeżeli więc w naszym stadzie wykryjemy salmonellę, po zakończeniu cyklu produkcyjnego koniecznie musimy przeprowadzić staranną dezynfekcję wszelkich powierzchni w pomieszczeniu.

Salmonella stanowi też poważne zagrożenie dla człowieka. Szacuje się, że nawet ¼ przypadków salmonellozy u ludzi wynika albo z kontaktu z chorymi zwierzętami, albo z ich mięsem. Dlatego też walka z salmonellozą jest konieczna nie tyle ze względu na kondycję stad, co na zdrowie ludzi.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.15.20
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!