Świnie wykazują minimalne zapotrzebowanie na selen. Jego zawartość w kilogramie paszy, nie powinna przekraczać 0,5 mg. Mimo to, niedobory tego pierwiastka, niosą ze sobą poważne konsekwencje. Sprzyjają degeneracji tkanki mięśniowej – w tym mięśnia sercowego. Brak selenu w diecie, pogarsza, więc mięsność tuszy, obniża jakość mięsa, może również sprzyjać przypadkom nagłej śmierci sercowej. U loch, niedobór selenu może sprzyjać wystąpieniu syndromu MMA, a u prosiąt zwiększa ryzyko wystąpienia kolibakteriozy. Niestety łatwo jest przedawkować selen. Jednorazowa dawka, przekraczająca 2 mg / kg masy ciała, może u świń wywołać objawy selenozy – choroby mogącej zakończyć się padnięciem zwierzęcia. Ryzyko przedawkowania selenu, zależy od zastosowanej w paszy chemicznej formy pierwiastka. Stosowane przez lata sole sodowe – seleniany i seleniny, w wysokiej ilości wywołują efekt toksyczny. Nawet przy dokładnym dozowaniu premiksu, przedawkowanie może nastąpić w wyniku niedokładnego wymieszania paszy. Właściwe zbilansowanie paszy w selen, dodatkowo może utrudniać, zróżnicowana zasobność pasz roślinnych w ten pierwiastek. Jego obecność w tych paszach, zależy, bowiem od zasobności gleb w selen.

Obecnie coraz częściej w mieszankach paszowych i premiksach, stosuje się kompleksy selenu z aminokwasami. Najczęściej jest to selenometionina. Badania wykazały, że selen podany zwierzętom w postaci tych związków, jest lepiej przyswajalny niż selen nieorganiczny. Sprawia to, że świnie lepiej wykorzystują pierwiastek, a jego emisja do środowiska wraz odchodami, jest mniejsza. Co ważne, kompleksy aminokwasowe selenu, są zdecydowanie mniej toksyczne, i nawet przy pewnym nadmiarze pierwiastka w diecie, nie wywołują u zwierząt efektu toksycznego.

Niezależnie od użytej formy, pamiętajmy jednak by nie przekraczać zalecanego poziomu selenu w paszy. Dla prosiąt i tuczników, powinien on wynosić 0,1-0,2 mg w kilogramie paszy. Nieco bogatsza w selen może być pasza dla loch. Zalecana zawartość pierwiastka w paszy dla tej grupy produkcyjnej świń, wynosi 0,3 mg/kg.