PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Selen w żywieniu świń – małe ilości, wielkie znaczenie

Selen w żywieniu świń – małe ilości, wielkie znaczenie

Autor: Bartosz Wojtaszczyk

Dodano: 07-08-2014 11:28

Tagi:

Selen przez lata uważany był wyłącznie za pierwiastek toksyczny. Od pewnego czasu wiadomo jednak, że jego śladowe ilości, są dla organizmu zwierzęcego niezbędne.



Selen przez lata uważany był za substancję szkodliwą dla organizmów żywych. Nic dziwnego. Jego nadmiar w organizmie prowadzi do wystąpienia selenozy, która objawia się wypadaniem włosów, zaburzeniami skórnymi, a w skrajnych przypadkach prowadzi do śmierci. Fakt, iż selen niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu zwierzęcego, znany jest zaledwie od kilkudziesięciu lat. Jako składnik enzymów, i silny przeciwutleniacz, selen chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Poza tym bierze udział w procesach odpornościowych, oraz odpowiada za prawidłową pracę tarczycy. Z punktu widzenia hodowców trzody chlewnej, selen korzystnie wpływa na jakość mięsa. Jako silny antyutleniacz, chroni strukturę błon komórkowych mięśni, przez co mięso otrzymane z takich zwierząt charakteryzuje się mniejszym wyciekiem. Nie do przecenienia, wydaje się również korzystne oddziaływanie, jakie dodatek selenu wywiera na procesy rozrodcze organizmu. Nasienie knurów, otrzymujących wysokie dawki selenu charakteryzuje się wyższą koncentracją i żywotnością plemników, czego skutkiem jest jego wyższa jakość. W przypadku loch, selen odpowiada za utrzymanie odpowiedniej odporności i żywotności miotów.

Niedobory selenu, mogą prowadzić do wielu negatywnych konsekwencji. Jak twierdzi dr. Ryszard Kujawiak, z firmy Sano, niedobory selenu, wpływają na degenerację komórek mięśniowych, przez co zwierzęta takie, cechują się niższą mięsnością i gorszą jakością mięsa. Co gorsze, degeneracji mogę ulec również komórki mięśnia sercowego, co może być przyczyną występowania przypadków nagłej śmierci sercowej. Niedobory selenu, mogą być również przyczyną występowania zapalenia stawów, owrzodzenia żołądka, chorób nerek i wątroby. Sprzyjają również pogorszeniu płodności i występowaniu syndromu MMA.

Zawartość selenu w paszach roślinnych, zależy głównie od zasobności gleby w ten pierwiastek. Biorąc pod uwagę fakt, iż na terytorium Polski, jest ona niska, pasze roślinne nie są wystarczającym źródłem selenu. Wyższą zawartością pierwiastka, cechują się mączki rybne, w żywieniu świń, są one jednak stosowane w niewielkich ilościach. W mieszankach dla trzody chlewnej, selen musi być więc uzupełniony za pomocą dodatków paszowych. Przez lata podstawowym źródłem selenu w paszach, były premiksy, zawierające sole sodowe tego pierwiastka – selaniany i seleniny. Biorąc jednak pod uwagę fakt, wysokiej toksyczności przy ewentualnym przedawkowaniu, coraz większą rolę odgrywają kompleksy selenu z aminokwasami siarkowymi (selenometionina i selenocysteina). Związki te są mniej szkodliwe w przypadku przedawkowania, cechują się również lepszą przyswajalnością w organizmie. Decydując się na stosowanie dodatku selenowego, nie zapominajmy jednak, że jego zapotrzebowanie przez zwierzęta jest śladowe. Przyjmuje się, że 1 kg mieszanki dla prosiąt i tuczników, powinien zawierać 0,1-0,2 mg selenu, a mieszanki dla loch 0,1-0,3 mg. Za maksymalną koncentrację selenu w paszach dla trzody, uważa się dawkę 0,5 mg/kg paszy. Przed zastosowaniem jakichkolwiek dodatków należy najpierw upewnić się, czy zapotrzebowania zwierząt nie zaspokaja selen obecny w zbożach, czy innych dodatkach paszowych. Przedawkowanie selenu może być, bowiem równie szkodliwe, jak jego niedobór.

Nie można zapomnieć, jak ważną rolę pełni selen w diecie ludzi. Powszechnie uważa się, że jego właściwy poziom przeciwdziała chorobom układu krążenia, zwyrodnieniom układu ruchu, przypuszczalnie zapobiega również występowaniu niektórych nowotworów. Mięso świń, otrzymujących odpowiednią dawkę selenu, jest, zatem cennym pokarmem, chroniącym zdrowie konsumentów. W wielu krajach dostępna jest tzw. wieprzowina selenowa, charakteryzująca się wysokim poziomem tego pierwiastka. Otrzymywana jest ona z zwierząt, karmionych paszą o podwyższonej koncentracji selenu. Być może jest to również szansa dla polskich rolników, by w przyszłości móc zaoferować konsumentów podobny towar. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.158.219.248
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!