PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Skup za półdarmo, a w sklepach drogo

Skup za półdarmo, a w sklepach drogo fot. A. Królak

Ceny wieprzowiny i wędlin na półkach sklepowych są wysokie, jednak nie ma to żadnego przełożenia na ceny oferowane rolnikom w skupach trzody chlewnej.



Według Głównego Urzędu Statystycznego ceny mięsa w 2017 r. w porównaniu do 2016 r. były przeciętnie wyższe o 4,8 proc., w tym mięsa wieprzowego o 8,6 proc., a wędlin o 4,5 proc.

Trudno przyjąć takie dane do informacji gdy w skupach z tygodnia na tydzień notujemy wyłącznie spadki cen zakupu trzody chlewnejPoprawa sytuacji jest przewidywana w następnych miesiącach, ale to dla rolników na razie odległa wizja.

Do tego zwyżki w skupach to bardzo niepewny temat, przede wszystkim dlatego, że nie można zapewnić czy będą one na poziomach zadowalających rolników i pokrywających koszty produkcji, czy też nie.

Z kolei, jeśli przyjdzie dobra koniunktura, to każdy chciałby wiedzieć jak długo ona potrwa. I na koniec, czy tych planów nie zniweczy afrykański pomór świń, który właściwie już dla wszystkich producentów świń jest jak tykająca bomba.

To z czym ciężko się pogodzić, sprzedając czasami świnie za półdarmo, to fakt że później mięso i wędliny z nich pochodzące oferowane w sklepach są kilkakrotnie droższe.

Wielkopolska Izba Rolnicza od 2010 r. monitoruje to zagadnienie, czyli rzeczywistą cenę tucznika w porównaniu do jego późniejszej wartości w detalu.

Według ostatniej analizy przeprowadzonej przez WIR na koniec grudnia 2017 r., za tucznika rolnik otrzymał 445,50 zł, zaś za wyręby z niego pozyskane konsumenci zapłacili łącznie 1102,13 zł.

Opracowanie WIR. Na podstawie własnych notowań rynkowych obliczana jest wartość tucznika opuszczającego gospodarstwo hodowcy, a następnie porównywana z wartością nieprzetworzonego mięsa (wyrębów), według cen płaconych przez odbiorcę detalicznego.
Opracowanie WIR. Na podstawie własnych notowań rynkowych obliczana jest wartość tucznika opuszczającego gospodarstwo hodowcy, a następnie porównywana z wartością nieprzetworzonego mięsa (wyrębów), według cen płaconych przez odbiorcę detalicznego.

Patrząc na wcześniejsze lata, WIR zwraca uwagę, że jedynie w 2015 r. wraz ze spadkiem ceny żywca spadła średnia cena mięsa. - Potwierdza to stawianą przez producentów rolnych tezę, że przetwórstwo i handel detaliczny do poprawy własnych wyników ekonomicznych bezlitośnie wykorzystują sytuacje załamania cen na rynku surowca. Interes rolnika nie jest w żaden sposób brany pod uwagę. Tymczasem producenci rolni słusznie uważają, że gdyby w sytuacji dla nich kryzysowej odbiorca detaliczny mógł taniej nabyć mięso i jego przetwory, wywołałoby to wzrost popytu, co z pewnością przełożyłoby się na odwrócenie tendencji spadkowej ceny żywca. Podobny mechanizm oczywiście dotyczy także innych produktów rolnych, co nasze środowisko zawodowe słusznie uznaje za postępowanie nieetyczne. Padają przy tym przypuszczenia o stosowanie przez przetwórców zabronionej prawem zmowy cenowej, jednak jej skuteczne udowodnienie jest niezwykle trudne.

Jako rozwiązanie tej sytuacji Wielkopolska Izba Rolnicza podaje przykład rolników działających na zachodzie Europy, którzy są lepiej skonsolidowani i potrafią skrócić łańcuch pośredników w drodze wieprzowiny na półki sklepowe.

- Na zachodzie Europy coraz częściej zawiązują się spółki, których udziałowcami są zrzeszenia spółdzielni rolniczych czy federacji grup producenckich. Zlecają one ubojniom i zakładom przetwórczym przerób własnego surowca, czego efektem jest zysk ze sprzedaży mięsa i wędlin, nie zaś samego żywca. Znane są także przykłady, w który spółki takie są właścicielami zakładów przetwórczych – czytamy w raporcie WIR.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (42)

  • agros 2018-01-25 19:06:52
    Tępaki z miasta widzę nie czają tematu .... To chyba proste że skoro rolnikowi płacą grosze a w sklepach drożyzna to ... okradającym jest dorobkiewicz sąsiad z miasta co to "przetwarza" lub tylko "przerzuca" towar od chłopa .... Więc po co mieszczaczki pier...e o dobrobycie na wsi ? Przyjdź tu jeden z drugim i zakosztuj ....
  • Andrev 2018-01-25 12:58:20
    Chodowla świń to bardzo ciężka praca, ktoś z miasta nie wytrzyma samego zapachu, a co dopiero pracy przy swinkacj. Idąc ta droga zamknijmy wszystkie chwilowo nie opłacalne działy gospodarki np. górnictwo, LOT i będziemy robolami u Niemców.
  • Koks 2018-01-25 11:03:19
    Miasto ty pasożycie. Płaci twój pracodawca. Plujesz się o ten KRUS a nie chciałbyś dostać 600 złoty emerytury i za to żyć. Większość rolników to nawet niedożyje do emerytury.
  • Miasto 2018-01-25 09:19:37
    Gnida z miasta płaci ZUS sam w przeciwieństwie do ciebie nierobie
  • ODP dla partia miejskich 2018-01-25 01:08:42
    a puenta dla Pana choź nie wiem czy nie powienem z małej litery

    << Uwaga jeśli wiem posiadanie i kupno gruntów a zatem stanie sie rolnikiem nie jest zakazane zapraszam po kredyt kup grunt wybuduj budynki i gospodarz jeśli żal Ci dupe ściska bo nie masz odwagi firmy otworzyć nie masz odwagi by być rolnikiem, to to świadczy jednie o tym że jesteś nie udolnym frustratem I AŻ TYLE CHYBA POTRAFISZ ZARPREZENTOWAĆ SWĄ OSOBĄ
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.80.218.53
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!