Do końca 2012 r. na fermach Smithfield w USA udało się przekształcić system utrzymania loch prośnych na grupowy dla 38 proc. loch należących do firmy.

Projekt zmian w utrzymaniu loch rozpoczął się w 2007 r., a całkowita modernizacja budynków inwentarskich na terenie Stanów Zjednoczonych powinna zakończyć się w 2017 r.

Przedsiębiorstwa zajmujące się chowem tuczników na terenie innych państw, należące do Smithfield również będą dostosowywać się do polityki firmy w zakresie norm dobrostanu dla świń.

Modernizacja budynków na system grupowego utrzymania loch prośnych ma zakończyć się w pozostałych krajach ostatecznie w 2022 r.

W skali światowej najwcześniej grupowy system utrzymania loch prośnych wprowadziły fermy Smithfield znajdujące się w Polsce (AgriPlus) i w Rumunii (Smithfield Ferme).

Smithfield Foods jest największym producentem mięsa i przetworów wieprzowych w skali globalnej, zatrudnia ponad 57 tys. osób na całym świecie.

Firma wytwarza ponad 50 marek wyrobów z wieprzowiny i z indyka oraz ponad 200 produktów dla koneserów.

Podobał się artykuł? Podziel się!