Natomiast średnie koszty produkcji wieprzowiny kształtowały się od 1,10 do 1,29 euro za kg i z tego powodu hodowca tracił od 5 do 24 centymów na kg. Jednym z powodów spadku cen jest wzrost liczby loch o 7 proc. W 2006 r. średnia produkcja od lochy wynosiła 20,67 prosiąt rocznie. W sumie wyprodukowano 12,544 mln świń, wśród których było 916,6 tys. prosiąt importowanych i tuczonych we Włoszech.
Włochy importują 40 proc. mięsa wieprzowego z przeznaczeniem do konsumpcji. Mimo to Włoski Związek Przemysłu Mięsnego (ASSICA) opiniuje, że jest duża szansa na eksport mięsa świeżego i produktów przetworzonych. I przewiduje on eksport salami na rynki tradycyjne: takie, jak Francja i Niemcy, a także otwarcie nowych niszy rynkowych w USA, Brazylii i Japonii.

Źródło: Agrodigital