PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Spadek produkcji żywca spowoduje zmniejszenie spożycia wieprzowiny

Autor: farmer.pl/ PAP

Dodano: 14-05-2012 08:56

Tagi:

Detaliczne ceny żywności mogą być w grudniu tego roku średnio o 3-4 proc. wyższe niż w analogicznym okresie 2011 r. - przewiduje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.



- Czynnikiem sprzyjającym wzrostowi cen żywności w II kwartale br. będzie spodziewane wzmożenie popytu, związane z organizowaniem przez Polskę mistrzostw piłkarskich Euro 2012. Z tego względu sezonowy spadek cen żywności w br. może być mniejszy niż przed rokiem - czytamy w najnowszym raporcie Instytutu na temat popytu na rynku żywności.

W opinii ekspertów, w końcu pierwszego półrocza 2012 r. ceny żywności mogą być o 4-5 proc. wyższe niż w grudniu 2011 r. W IV kwartale 2012 r. prawdopodobnie będą one rosły dużo wolniej niż rok wcześniej z powodu mniejszego popytu wewnętrznego, mocniejszego złotego oraz spodziewanego słabszego wzrostu cen surowców rolnych na rynkach światowych.

Czy taka prognoza się spełni, w dużym stopniu zależy to od warunków pogodowych, ale także od tempa wzrostu gospodarki światowej, sytuacji finansowej w krajach strefy euro, kursu złotego oraz światowych cen surowców energetycznych - zaznacza IERIGŻ.

- W przypadku zaostrzenia kryzysu zadłużeniowego i pogorszenia perspektyw wzrostu za granicą oraz znaczącego wzrostu awersji do ryzyka na światowych rynkach finansowych, możliwe jest osłabienie złotego i przyspieszenie dynamiki wzrostu cen żywności powyżej prognozowanego wskaźnika - napisano w raporcie.

Eksperci przewidują, że w tym roku spadnie w Polsce konsumpcja żywności. Przede wszystkim dotyczy to produktów zbożowych, a także ziemniaków. A spodziewany spadek produkcji żywca wieprzowego spowoduje zmniejszenie spożycia wieprzowiny i tłuszczów zwierzęcych. Obniży się spożycie ryb i jaj. Mniej zjemy wołowiny.

Możliwy jest niewielki wzrost konsumpcji tłuszczów roślinnych, rekompensujący spadek konsumpcji masła i pozostałych tłuszczów zwierzęcych. Zwiększy się konsumpcja mięsa drobiowego. Pogorszenie sytuacji na rynku mięsa czerwonego i spodziewany wzrost produkcji mleka będą sprzyjać wzrostowi spożycia artykułów mleczarskich. Wzrośnie spożycie cukru. Większa niż w 2011 r. będzie przypuszczalnie konsumpcja owoców i warzyw, przy założeniu, że tegoroczne zbiory nie będą mniejsze od ubiegłorocznych.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.158.52.166
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!