PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Spadnie produkcja wzrosną ceny

Spadnie produkcja wzrosną ceny

Według ARR w 2012 r. produkcja żywca wieprzowego spadnie nawet o 15 proc.



Eksperci Agencji Rynku Rolnego szacują, że produkcja żywca wieprzowego w 2012 r. na skutek zmniejszenia się opłacalności chowu może spaść nawet o 15 proc. Ich zdaniem żywiec zdrożeje - jego cena w czerwcu br. może wynieść 5,30-5,80 zł za kg.

We wrześniu br. cena żywca w skupie może być na poziomie 5,30-5,70 zł/t. W połowie kwietnia br. kosztował on od 3,96 do 5,25 zł za kg, w zależności od klasy.

"Kluczowy wpływ na kształtowanie się cen do września br. w prognozowanym okresie będzie miała malejąca krajowa podaż żywca wieprzowego oraz wysokie ceny unijne, wynikające z przewidywanego spadku produkcji również w całej UE" - napisano w ostatniej prognozie ARR.

Eksperci uważają, że wzrost cen w Unii będzie jednak ograniczany ze względu na mniejszy eksport wieprzowiny do krajów trzecich oraz barierę popytu wewnętrznego, jak również ze względu na konkurencję mięsa drobiowego. Na wzrost krajowych cen w połowie 2012 r. dodatkowy wpływ mogą mieć odbywające się wówczas w Polsce Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej.

Spadek produkcji trzody chlewnej w Polsce oraz duży popyt na wieprzowinę na rynkach zagranicznych wpłynęły na wzrost cen żywca. Według danych GUS, w lutym 2012 r. za 1 kg żywca wieprzowego dostawcy otrzymywali przeciętnie 5,34 zł, tj. o 3 proc. więcej niż w styczniu br., ale aż o 35 proc. więcej niż rok wcześniej. Ceny żywca w naszym kraju w marcu spadły m.in. z powodu niższych niż w Polsce cen skupu świń w innych krajach UE.

Powodem wysokich cen skupu żywca jest niski stan pogłowia trzody chlewnej. Wpłynęły na to z kolei wysokie ceny pasz - zaznaczają analitycy.

Według GUS, w końcu listopada 2011 r. pogłowie trzody chlewnej było o 11,7 proc. mniejsze niż przed rokiem i wynosiło 13,1 mln sztuk. "Przewiduje się, że liczba świń w połowie 2012 r. będzie jeszcze o kilka procent mniejsza niż w lipcu 2011 r. i może ukształtować się na poziomie poniżej 13 mln sztuk" - czytamy w prognozie Agencji.

W opinii ekspertów, stan i struktura pogłowia trzody chlewnej wskazuje, że krajowa produkcja wieprzowiny w 2012 r. znacznie się zmniejszy. Poprawa opłacalności produkcji wieprzowiny, zapewniająca odwrócenie spadkowej tendencji w pogłowiu trzody chlewnej, możliwa jest tylko w przypadku dobrych tegorocznych zbiorów i znacznego obniżenia cen zbóż w drugiej połowie br.

Mniejsza podaż krajowej wieprzowiny oraz wzrost jej cen na rynku unijnym spowodowały wzrost cen detalicznych mięsa wieprzowego. W 2011 r. mięso to kosztowało w handlu o 5 proc. więcej niż w 2010 r. W rezultacie spadła konsumpcja wieprzowiny na korzyść tańszego mięsa drobiowego.

Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w ubiegłym roku spożycie mięsa wieprzowego w Polsce wyniosło 42 kg na osobę wobec 42,6 kg w 2010 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • jaremka 2012-04-25 23:46:23
    możemy sobie tylko pomarzyć.......... ale przecież marzenia się spełniają .........też mam takie marzenia !!!!
  • wiola 2012-04-25 22:24:07
    Ja też jestem hodowcą i też uważam że żywiec powinien kosztować 8zł
  • nawigator 2012-04-24 19:42:21
    ja tez jestem takiego zdania ze ; wodka .papierosy i zywiec wieprzowy powinien byc 3 razy drozszy...
  • hodowca 2012-04-24 16:22:41
    przy obecnej cenie zboża i dodatów paszowych 1 kg żywca powinien kosztować 8 zł
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.141.69
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!