PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Sposoby na zmniejszenie emisji odorów

Sposoby na zmniejszenie emisji odorów

Szkodliwe gazy, takie jak amoniak czy siarkowodór mogą być przyczyną problemów zdrowotnych w chlewni.



Koncentracja szkodliwych gazów jest jednym z ważniejszych parametrów mikroklimatu chlewni. Wysokie stężenie amoniaku (>25 ppm) czy siarkowodoru (>10 ppm) nie tylko utrudnia pracę personelu. Przede wszystkim jest ono szkodliwe dla zwierząt. W przypadku wysokiej koncentracji szkodliwych gazów, u świń mogą wystąpić podrażnienia skóry czy błon śluzowych układu oddechowego. Podrażniona śluzówka to wrota dla drobnoustrojów wywołujących choroby układu oddechowego. Z kolei uszkodzona skóra może prowokować inne osobniki do ataku. Akty agresji prowadzą do bardzo poważnych konsekwencji – z upadkami włącznie.

Podstawowym sposobem radzenia sobie z odorami są sprawnie działające systemy wentylacyjne. Niestety – w przypadku dużych obiektów skutkuje to zanieczyszczeniem powietrza wokół chlewni. Oprócz usuwania szkodliwych gazów z budynku, warto więc zastanowić się nad sposobem redukcji ich produkcji.

Walkę z odorami dobrze jest wspomóc przy pomocy probiotyków. Dodatki te są dobrze znane hodowcom – pełnią bowiem ważną rolę w profilaktyce biegunek u prosiąt, czy zespołu MMA u loch. Nie każdy jednak wie, że stosowanie probiotyków zasadne jest w przypadku wszystkich grup produkcyjnych trzody. Kultury bakterii obecne w preparatach probiotycznych korzystnie oddziałują bowiem na pracę przewodu pokarmowego, co w konsekwencji prowadzi do lepszej strawności paszy. Ma to naturalnie przełożenie na wyniki tuczu. Pamiętajmy też, że lepiej rozłożona pasza w mniejszym stopniu fermentuje w układzie trawiennym zwierząt, przez co emisja szkodliwych gazów do otoczenia jest ograniczona.

Nie zapominajmy jednak, że w ograniczeniu produkcji odorów, podstawą jest właściwie zbilansowana pasza. W przypadku mieszanek o niewłaściwym stosunku energii do białka, czy źle zbilansowanym poziomie aminokwasów, część białka pozostanie niewykorzystana, a produktem jego rozkładu będzie amoniak i siarkowodór. W przypadku źle zbilansowanej mieszanki, nie pomoże najlepszy nawet probiotyk.


Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • roman 2016-05-31 14:52:19
    firma z Wrocławia ma oferte , gwarantują 100% skuteczność.
    Mam do nich tel 533479441
  • Grosicki Aleksander 2014-10-27 22:45:33
    czytałem o przepuszczaniu wyziewów przez słomę pszenną ... wychwytuje amoniak...który blokuje namnażanie bakterii trawiennych... Czy słyszeliście o tym???
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.163.188
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!