Na wybór nowych matek do stada ma wpływ wiele czynników, zazwyczaj są to: cena, potencjał genetyczny zwierząt, wcześniejsze doświadczenia w zakresie współpracy z danym hodowcą, status zdrowotny stada, czy też opinie innych klientów.

Aby zwiększyć poziom bioasekuracji we własnym gospodarstwie, warto przed każdą decyzją o zakupie zwierząt dokładnie zastanowić się analizując podane niżej elementy weryfikacji stada sprzedającego (wg zaleceń Krajowego Związku Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej).

Zawsze warto poznać:

- status zdrowotny zarówno odbiorcy jak i stada pochodzenia,

- lokalizację oraz historię statusu zdrowotnego stada pochodzenia,

- wybrać  loszki remontowe z jednego źródła, które posiadają udokumentowany program genetyczny oraz odpowiednie programy zwalczania chorób i bioasekuracji,

- większość firm genetycznych zatrudnia weterynarzy oraz posiada wewnętrzny system gromadzenia informacji o historii chorób. Dlatego wskazane jest, aby lekarz weterynarii obsługujący fermę zainteresowaną zakupem zwierząt skonsultował się z lekarzem weterynarii stada pochodzenia, aby: potwierdzić, czy w stadzie pochodzenia, nie miały miejsca w ostatnim czasie nowe przypadki zachorowań, ustalić w kierunku jakich chorób przeprowadzano badania i testy w stadzie pochodzenia, ustalić jaki program szczepień jaki jest stosowany, ustalić jakie środki antybakteryjne są stosowane w paszach i wodzie w przypadku leczenia zwierząt.

- zebrać niezbędne informacje i dane związane z wprowadzeniem nowych zwierząt do stada. Należy przygotować listy zawierające: dane kontaktowe sprzedawcy, źródła pochodzenia świń, numery zakupionych zwierząt, daty obrotu zwierząt oraz numer identyfikacyjny stada.

- ogólna zasada mówi, że im rzadziej nowe loszki i knury są wprowadzane do stada, tym mniejsze jest ryzyko przeniesienia chorób. Jednakże korzyści związane z wprowadzaniem postępu genetycznego poprzez zakupy nowych loszek mogą przewyższać potencjalne ryzyko, w szczególności, gdy mamy do czynienia z jednym i sprawdzonym źródłem zakupu.

Podsumowując, warto pamiętać, że ryzyko przeniesienia choroby może zostać zminimalizowane, na pewno gdy: ma miejsce bezpośrednia komunikacja pomiędzy lekarzami weterynarii opiekującymi się stadem pochodzenia i docelowym oraz gdy nowe zwierzęta remontowe są wprowadzane do stada po 30-40 dniach kwarantanny w oddzielnym budynku, gdzie były poddane monitoringowi zdrowotnemu.

Podobał się artykuł? Podziel się!