PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Sprowadzamy coraz więcej żywca wieprzowego

Sprowadzamy coraz więcej żywca wieprzowego

Według danych przedstawionych w Analizie wybranych tendencji i zagadnień w polskiej produkcji i handlu zagranicznym w pierwszej połowie br. przedstawionej przez FAMMU/FAPA, zostało zauważone, że w imporcie żywych zwierząt do Polski znowu dominowała trzoda chlewna. Żywe świnie stanowiły ponad 73 proc. wartości całego importu, zakupionej za sumę ponad 191 mln EUR.



W omawianym okresie Polska sprowadziła ponad 2,2 mln sztuk żywca wieprzowego (głównie prosięta i warchlaki) tj. aż o 41 proc. więcej niż w I połowie 2012 r. Dla porównania dane zebrane przez FAMMU/FAPA wskazują, że wartość eksportu żywej trzody chlewnej była niższa aż o 42 proc. w porównaniu do  tego samego okresu w roku ubiegłym. W ciągu ostatnich sześciu miesięcy wyeksportowano jedynie 46 tys. sztuk żywca wieprzowego.

Ponad połowa zaimportowanych żywych świń do Polski pochodziła z Danii, przywieziono stamtąd 1,2 mln szt. Zaraz za Danią są Niemcy (548 tys. sztuk), Holandia (245 tys. sztuk), Litwa (174 tys. sztuk) oraz Łotwa (prawie 30 tys. sztuk).

Miesiącem największego importu żywych świń do Polski był kwiecień. Wówczas odnotowano  przywóz 403 tys. sztuk. Z kolei maj i w czerwiec były niewiele gorsze, przywieziono wtedy po około 391 tys. sztuk.

Analitycy FAMMU/FAPA zauważają, - że zwiększający się co roku import warchlaków oraz prosiąt do Polski przyczynia się do zmniejszania liczby krajowych gospodarstw, które produkują prosięta. Okazuje się bowiem, że krajowe zwierzęta nie spełniają wymagań ferm przemysłowych. Produkowane partie zwierząt są niewyrównane pod względem masy ciała oraz rasy, a także są lżejsze niż importowane. Tymczasem polskie fermy preferują zakup większych i cięższych prosiąt. Ponadto wysokie ceny pasz sprawiają, że rośnie zainteresowanie zwiększonymi zakupami cięższych zwierząt, i to nie tylko prosiąt czy warchlaków, ale nawet tuczników. W efekcie okres tuczu zwierząt jest krótszy, a zużycie pasz mniejsze. Tym samym Polska zaczyna specjalizować się nie w produkcji zwierząt, a w ich tuczu. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • W 2013-11-01 06:10:40
    Co?Fuj!Nie kupuje wieprowiny!
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.144.82.216
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!