PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Śruta rzepakowa w mieszankach dla świń rosnących

Śruta rzepakowa w mieszankach dla świń rosnących

Autor: Bartosz Wojtaszczyk

Dodano: 13-06-2014 07:58

Tagi:

Niska opłacalność tuczu świń, zmusza hodowców do poszukiwania oszczędności. Dobrym pomysłem, na zmniejszenie kosztów produkcji, jest częściowe zastąpienie wciąż drożejącej śruty sojowej, poekstrakcyjną śrutą rzepakową.



Odkąd blisko 15 lat temu, wprowadzono zakaz stosowania mączek mięsno – kostnych, podstawowym komponentem białkowym, pasz dla zwierząt monogastrycznych, stała się poekstrakcyjna śruta sojowa. Cechuje się ona wysoką zawartością i doskonałą strawnością białka, nie wykazując przy tym działania antyżywieniowego. Niestety, wysokie ceny śruty sojowej pogarszają i tak już niską opłacalność produkcji żywca wieprzowego. Hodowcy podejmują, więc, mniej lub bardziej udane próby obniżki kosztów produkcji. Oszczędności, szukać można w zastąpieniu śruty sojowej, tańszą paszą wysokobiałkową. Ważne jednak, aby pasze z dodatkiem takiego surowca, gwarantowały wysokie wyniki tuczu. Paszą, którą z powodzeniem można zastosować w żywieniu tuczników, jest poekstrakcyjna śruta rzepakowa. Cechuje się ona wprawdzie niższą zawartością białka ogólnego (36-38 proc.) niż śruta sojowa, jednak koszt 1 kg białka rzepakowego jest blisko 25 proc. tańszy od sojowego.

Śruta rzepakowa, jest bogata w aminokwasy siarkowe (metioninę i cysteinę), za to poziom lizyny jest nieco niższy niż w białku sojowym. Dlatego przynajmniej w pierwszym okresie tuczu, zaleca się, aby poziom białka w mieszance, uzupełnić za pomocą dwóch surowców białkowych: bogatej w aminokwasy siarkowe śruty rzepakowej, i zawierającej znaczne ilości lizyny śruty sojowej. Białko sojowe, można częściowo zastąpić nasionami innych roślin strączkowych, bogatymi w lizynę.

Komponując skład mieszanki, przeznaczonych dla tuczników, należy wziąć pod uwagę dopuszczalne ilości śruty rzepakowej, jakie można zastosować. Przyjmuje się, że w mieszankach przeznaczonych na okres tuczu, udział śruty rzepakowej nie powinien przekraczać 15 proc. Poza tym, kontrolować należy poziom włókna. Jako że śruta rzepakowa jest w nie bogata, do przygotowania mieszanki nie zaleca się stosować pasz włóknistych, takich jak owies, czy otręby. Oto przykładowe receptury mieszanek paszowych, typu grower i finisher, przeznaczonych dla tuczników, o średnim dziennym przyroście 800 g.

 

Koszt wyprodukowanie przedstawionych mieszanek, to odpowiednio 1,09 zł/kg (grower) i 0,93 zł/kg finisher. Analogiczne mieszanki, oparte wyłącznie na śrucie poekstrakcyjnej sojowej, kosztują odpowiednio 1,13 zł/kg (grower), i 1,08 zł/kg (finisher). Widać więc, że zastosowanie śruty rzepakowej, niesie ze sobą duże oszczędności. Szczególne znaczenie ma to w przypadku mieszanki przeznaczonej na końcową fazę tuczu. Kilogram paszy, opartej na śrucie rzepakowej, jest o 0,15 zł tańszy niż kilogram paszy, opartej wyłącznie na białku sojowym. Efekty tuczu prawidłowo skomponowaną mieszanką, na bazie śruty rzepakowej, są zbliżone, do tuczu białkiem sojowym. Może, zatem zamiast importować znaczne ilości śruty sojowej, warto przekonać się do krajowego źródła białka? 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.226.209.201
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!