PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Śruta rzepakowa w żywieniu loch karmiących

Śruta rzepakowa w żywieniu loch karmiących Pasze dla loch karmiących mogą zawierać maksymalnie 5 proc. poekstrakcyjnej śruty rzepakowej; Fot. BW

Śruta rzepakowa jest bogatym źródłem wartościowego białka. Niestety jej zastosowanie w żywieniu loch karmiących jest mocno ograniczone.



Poekstrakcyjna śruta rzepakowa jest cenną alternatywą dla surowców sojowych. W zależności od sytuacji cenowej, białko rzepakowe może być nawet o 25 – 30 proc. tańsze od sojowego. Specyfika składu chemicznego śruty rzepakowej sprawia jednak, że jej zastosowanie nie jest tak szerokie jak śruty sojowej. Wysoki poziom włókna, a także obecność związków antyżywieniowych sprawiają, że surowiec ten najlepiej sprawdza się w końcowej fazie tuczu, a także w żywieniu zwierząt reprodukcyjnych.

Śruta sojowa jest idealnym komponentem do przygotowania pasz dla loch znajdujących się w fazie niskiej ciąży. Lochy są bowiem dość odporne na działanie obecnych w śrucie rzepakowej glukozynolanów, a przy tym wykazują wysokie zapotrzebowanie na włókno. Nie ma przeszkód ku temu, aby omawiany surowiec stanowił do 10 proc. składu paszy. W przypadku loch prośnych taki udział śruty rzepakowej eliminuje często konieczność zastosowania innych pasz wysokobiałkowych.

Inaczej sprawa przedstawia się w przypadku loch znajdujących się w okresie laktacji. Obecność śruty rzepakowej w składzie paszy nie szkodzi wprawdzie samym lochom, odbija się jednak negatywnie na wzroście prosiąt. Obecne w paszach rzepakowych glukozynolany, mogą za pośrednictwem mleka dostać się do organizmu prosiąt. Związki te zaburzają metabolizm jodu, co negatywnie odbija się na pracy tarczycy. U prosiąt takich można zaobserwować zahamowanie wzrostu, i wyższy odsetek upadków. Dodatkowo śruta rzepakowa może powodować spadek żerności lochy, co w bezpośredni sposób odbija się na wysokości laktacji, a co za tym idzie kondycji prosiąt. Dlatego też w paszach dla loch karmiących należy stosować nie więcej niż 5 proc. śruty rzepakowej. Poziom białka w paszy dla tej grupy zwierząt można natomiast uzupełnić poprzez wykorzystanie nasion roślin strączkowych, takich jak groch czy łubin.  

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.104.202
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!