Odkąd w 2003 roku wprowadzono całkowity zakaz stosowania mączek mięsno – kostnych, zdecydowana większość białka w mieszankach dla trzody pochodzi z pasz roślinnych. Mimo to niektóre surowce pochodzenia zwierzęcego wciąż są w żywieniu zwierząt dozwolone. Cenną paszą tego rodzaju jest suszona plazma krwi. Powstaje ona w wyniku odwirowania elementów morfotycznych (krwinek) z świeżej krwi zwierząt rzeźnych. Pozostałe w ten sposób osocze poddaje się następnie procesowi suszenia rozpyłowego. Taki rodzaj suszenia zapewnia surowcowi trwałość, przy jednoczesnym zachowaniu struktury i strawności białek.
To właśnie białko jest bowiem podstawowym składnikiem suszonej plazmy – stanowi ono do 80 proc. składu surowca. Jego zawartość jest więc blisko dwukrotnie wyższa niż w poekstrakcyjnej śrucie sojowej. Również strawność białka pochodzącego z suszonej plazmy krwi jest znacznie wyższa niż białka sojowego. Specyficzną frakcję białek stanowią immunoglobuliny – są to substancje odpowiedzialne za stymulację układu odpornościowego zwierząt. Zastosowanie suszonej plazmy krwi ma więc szczególne znaczenie w okresie kilkunastu dni po odsadzeniu osesków od lochy. W tym okresie zwierzęta narażone są na działanie wielu czynników stresowych i chorobotwórczych, a układ immunologiczny takich prosiąt często nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. Dodatek suszonej plazmy pomaga więc uniknąć problemów zdrowotnych typowych dla okresu odsadzeniowego.
To jednak nie jedyne zalety suszonej rozpyłowo plazmy krwi – jej dodatek zwiększa spożycie paszy, i poprawia tempo przyrostów zwierząt. Zawarty w jej składzie hormon somatotropowy IGF-I działa jako naturalny stymulator wzrostu. Mimo wysokiej ceny (aktualnie około 15 zł/kg) warto jest więc rozważyć dodatek suszonej rozpyłowo plazmy krwi w paszach dla prosiąt odsadzonych. Zalecany udział tego surowca to 6 proc.

Więcej zagadnień związanych z opłacalnym żywieniem trzody chlewnej poruszonych zostanie podczas konferencji „Nowoczesna produkcja - Świnie” organizowanej przez miesięcznik „Farmer” i portal „farmer.pl”. Odbędzie się ona już 9 czerwca w Licheniu Starym (woj. wielkopolskie). Wszystkich rolników związanych z chowem i hodowlą świń już dziś zapraszamy do uczestnictwa w spotkaniu.