PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Święto świni

Autor: Rafał Leroch

Dodano: 17-10-2007 14:52

Tagi:

Gmina Siedlec to prawdziwe zagłębie hodowli świń. Dlatego cztery lata temu jej wójt Adam Cukier wpadł na pomysł, aby zorganizować w niej



W tym roku 18 sierpnia już po raz czwarty zorganizowano w Siedlcu „Święto świni”. Adam Cukier, wójt gminy oddalonej od Poznania o 80 km, otworzył oficjalnie imprezę, która rozpoczęła się wielkim grillowaniem kiełbas, karkówki i kaszanki. Najlepsza w tej rywalizacji okazała się reprezentacja Domu Pomocy Społecznej w Siedlcu. Przeprowadzono także konkurs na produkt regionalny 2007, w którym wybierano najsmaczniejszą kiszkę bułczaną krwistą z bułką krojoną i tartą, kiełbasę białą parzoną i biały salceson. Wyroby te produkowane są przez tamtejsze zakłady mięsne.

Najsmaczniejsze produkty

Do konkursu przystąpiło siedem firm. Komisja, w której skład wchodzili przedstawiciele środowiska rzeźniczego i pracownicy Instytutu Technologii Mięsa AR w Poznaniu, oceniała dany produkt pod względem wyglądu i cech zewnętrznych, wyglądu i cech przekroju i smakowitości. Wszystkie wyroby uzyskały bardzo wysoką ocenę jury. Za najlepszy biały salceson nagrodzono masarnię Stefana Cichego z Kopanicy, za kiszkę bułczaną krwistą z bułką krojoną Gminną Spółdzielnię „SCH” z Wielichowa, zaś za bułkę tartą – Rolniczą Spółdzielnię Produkcyjną z Kruszewni. Zakładom Mięsnym Sobkowiak przyznano natomiast nagrodę za kiełbasę białą parzoną wielkopolską.

W tym samym dniu rozstrzygnięto również konkurs na potrawę ze schabu wieprzowego. Jedenaście kół gospodyń wiejskich z gminy Siedlec zaprezentowało swoje umiejętności kulinarne. Najlepsze okazały się panie z Borui, wyprzedzając KGW z Grójca Wielkiego oraz z Reklina i Jaromierza.

Bawiąc, też uczyć

swieto03_1.jpg

Autor: R. Leroch

Opis: Na sympozjum nie zabrakło dużej grupy okolicznych rolników.

W czasie obchodów „Święta świni” odbyło się w sali Gminnego Ośrodka Kultury sympozjum dla producentów świń. Jako pierwszy zabrał głos prof. Janusz Buczyński z Akademii Rolniczej w Poznaniu. Przedstawił on krótko historię hodowli trzody chlewnej, podkreślając, że jest ona związana mocno z historią człowieka. Stwierdził także, że w przyszłości świnia może stać się „pewnym rezerwuarem części zamiennych dla człowieka i będzie on dzięki niej żyć dłużej”.

W dalszej części sympozjum Krzysztof Chudziński reprezentujący „Novartis” przedstawił problem zwalczania much i dezynfekcji obiektów inwentarskich. Owady te, będące roznosicielami m.in. salmonelli, ospy, mastitis i kolibakteriozy, bardzo szybko się rozmnażają – w 1 kg obornika lub pomiotu może być ok. 5 tys. larw! Dorosła samica muchy może składać jaja zaledwie po kilku dniach, a jej cykl trwa 5–7 dni. Oznacza to, że w ciągu roku możliwych jest 30 cykli. Zdaniem prowadzącego zwalczanie much powinno polegać na zastosowaniu dwóch preparatów, których substancje czynne różnią się znacznie od siebie pod względem chemicznym. Jednocześnie trzeba przerwać cykl rozwojowy muchy, używając adultocydów (zwalczają owady dorosłe) i larwicydów. Okazuje się też, że odporność na środki niszczące larwy, narasta dużo wolniej niż na preparaty owadobójcze.

swieto01_1.jpg

Autor: R. Leroch

Opis: Tuż przed rozpoczęciem sympozjum wójt gminy Siedlec Adam Cukier wraz z Agnieszką Kasperczak wymieniają ostatnie uwagi.

Wojciech Saługa z Provimi Rolimpex S.A, powiedział o nowościach w żywieniu, zarządzaniu i genetyce trzody chlewnej. Po krótkim przedstawieniu firmy, która ma 7 proc. udział w światowym rynku pasz, jej przedstawiciel zwrócił uwagę na zależność między okresem jałowienia a grubością słoniny macior, mierzoną w punkcie P2 w dniu odsadzenia. Przedstawione wyniki pokazały, że czas między odsadzeniem a rują wydłuża się, kiedy grubość słoniny w tym punkcie zmniejsza się.

Norbert Obelnicki z firmy Pen Ar Lan z Leszna podał aktualną ofertę, która obejmuje sprzedaż loszek Naima i knurów (P76, Neckar, Solbeck) oraz ich nasienia. W 2006 r. firma sprzedała łącznie 600 knurów i 178 tys. porcji nasienia. Pen Ar Lan posiada w Polsce 300 loch w selekcji P76 i Neckar, 240 loch w selekcji Gallia, 320 loch w selekcji Redone oraz 2900 loch w multiplikacji NAIMA. Obecnie jednym z kierunków hodowli w stadach należących do tej firmy stała się ocena wielkości powierzchni oka polędwicy, którą bada się metodą USG.
Sympozjum zakończyło wystąpienie Ericka Arts z Brandenburgii, który rocznie produkuje ok. 150 tys. tuczników. Jest Holendrem, który kilka lat temu rozpoczął produkcję świń w Niemczech, sprzedając wcześniej swoje niewielkie gospodarstwo w Holandii. Hodowca opowiedział o swojej działalności i wyraził niezadowolenie z obecnej sytuacji na europejskim rynku trzody chlewnej, które podzieliły także głosy padające z sali.

Na stadionie „Gwiazdy” były gwiazdy

Większość atrakcji „Święta świni” miała miejsce na stadione siedleckiego zespołu sportowego „Gwiazda”. Tu odbył się koncert kapeli koźlarskiej i zespołu ludowego „Perły”. W niedzielę (19 sierpnia 2007 r.)  zorganizowano przemarsz uczestników „Święta świni” z placu przy Urzędzie Gminy Siedlec na stadion. Do marszu przygrywała Wolsztyńska Powiatowa Orkiestra Dęta. Po części oficjalnej, w której wójt Adam Cukier dziękował m.in. delegacjom z Niemiec i Ukrainy za udział w święcie, rozpoczęły się występy artystyczne. Na zakończenie imprezy organizatorzy zafundowali wszystkim nie lada atrakcję. W specjalnie przygotowanej scenografii Teatr Żydowski z Warszawy przedstawił „Skrzypka na dachu”. Całą imprezę zakończył pokaz sztucznych ogni.

Źródło: "Farmer" 17/2007

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.119.26
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!