Według danych Komisji Europejskiej w czterech pierwszych tygodniach sierpnia cena referencyjna trzody chlewnej w UE-27 wzrosła prawie o 8 proc. W czwartym tygodniu sierpnia (20-26.08) wyniosła 1,83 EUR/100 kg, co w przeliczeniu na naszą walutę dawało 7,46 zł/kg (cena netto za wagę poubojową, klasy E i S).

Ostatnio wyższy poziom cen notowano w UE (wówczas UE-15) w kwietniu 2001 roku. Obecne ceny są aż o 18 proc. wyższe niż przed rokiem i o 16 proc. wyższe niż przeciętne w tym tygodniu w poprzednich pięciu latach.
 
W analizowanym okresie wyjątkowo szybko rosły ceny w Niemczech, które są największym unijnym producentem. Przez cztery tygodnie wzrost wyniósł ponad 13 proc. Podobne tempo podwyżek notowano również w Holandii, Austrii i Luksemburgu. Tylko nieznacznie mniej (11 proc.) urosły ceny w Belgii.

W Polsce wzrost cen był wolniejszy. Według danych KE cena referencyjna wyrażona w euro zwiększyła się o 8 proc., a wyrażona w złotym o niecałe 6 proc.

Przyczyną tak dużych podwyżek cen w Niemczech może być wyraźny spadek dostaw żywca do zakładów ubojowych. W pierwszym półroczu po raz pierwszy od siedmiu lat wystąpiła sytuacja, że uboje trzody chlewnej u naszych zachodnich sąsiadów były niższe niż rok wcześniej.

Co więcej, producenci i eksporterzy donoszą również o dużym popycie na unijną wieprzowinę na Białorusi i Ukrainie. Być może wpływ na ceny miało również przystąpienie Rosji do Światowej Organizacji Handlu (WTO) i łatwiejszy eksport w tym kierunku. W eksporcie pomaga słaby kurs euro wobec dolara amerykańskiego i innych ważnych walut - dzięki temu unijna wieprzowina jest konkurencyjna cenowo na rynkach światowych.