PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Temperatura – ważny element mikroklimatu chlewni

Zbliża się okres niskich temperatur zewnętrznych, który będzie miał bezpośredni wpływ na temperatury panujące w chlewniach. A te z kolei na osiągane przez stado wyniki produkcyjne.



Klimat Polski charakteryzuje się ścieraniem mas powietrza polarno-morskiego znad Atlantyku z masami powietrza polarno-kontynentalnego znad Eurazji. To powoduje częste zmiany pogody oraz różną długość trwania poszczególnych pór roku w kolejnych latach. Niższe temperatury zewnętrzne będą tym większym problemem dla producentów, jeżeli posiadane budynki będą odznaczały się niską ciepłochronnością i złą wentylacją. Trzoda chlewna jest wrażliwa zarówno na wysokie, jak też zbyt niskie temperatury otoczenia.

NISKA TEMPERATURA SZKODZI ZWIERZĘTOM

Świnie są zwierzętami stałocieplnymi, a fizjologiczna wewnętrzna ciepłota ich ciała mieści się w przedziale 38-40oC, co jest zależne od wieku zwierząt. Wrażliwość świń na niską temperaturę zależna jest od masy ciała. Najwyższą wrażliwością na niskie temperatury odznaczają się młode prosięta, które mają jeszcze słabo wykształcony układ termoregulacji. Jednocześnie mają one relatywnie dużą powierzchnię ciała w stosunku do masy. Efektem tego jest duże oddawanie ciepła do otoczenia, tym większe, im w niższej temperaturze znajdują się prosięta. Temperatura otoczenia, wilgotność i prędkość ruchu powietrza oraz temperatura powierzchni otaczających mają również znaczący wpływ na stan komfortu termicznego zwierząt. Wszystkie te czynniki wpływają na odbieranie ciepła produkowanego przez zwierzęta. Produkcja ciepła jest rezultatem przemian metabolicznych zachodzących w ciele świń oraz pracy mięśni. Świnie oddają nadmiar ciepła do otoczenia poprzez kontakt powietrza ze skórą, poprzez promieniowanie, czyli przenoszenie ciepła na powierzchnie o niższej temperaturze. Niewielka ilość ciepła oddawana jest także w procesie parowania. W warunkach niskich temperatur świnie ograniczają utratę ciepła poprzez zwężenie naczyń krwionośnych. U świń podstawową rolę zabezpieczającą przed nadmierną utratą ciepła pełni podskórna tkanka tłuszczowa. Dorosłe osobniki mają odpowiednio grubą słoninę, która pełni rolę izolacyjną.

Niskie temperatury w chlewni są powodem wzrostu przemiany materii, w wyniku czego uwalniana jest dodatkowa ilość energii, którą zwierzęta przeznaczają na utrzymanie stałej ciepłoty ciała. Proces ten wymaga przeznaczenia większej ilości energii pochodzącej z paszy na potrzeby bytowe, co zmniejsza dostępność energii na potrzeby produkcyjne. W rezultacie przyrosty dzienne zwierząt są niższe, a zużycie paszy na przyrost 1 kg masy ciała jest większe. W Australii na podstawie danych dotyczących ponad 60 tysięcy zwierząt obliczono wpływ pory roku na wskaźnik zużycia paszy na 1 kg przyrostu masy ciała. Średnie zużycie paszy w okresie letnim wynosiło 2,80 kg paszy na 1 kg przyrostu masy ciała, natomiast w okresie zimowym 3,21 kg paszy na 1 kg przyrostu masy ciała, czyli aż o 14,6 proc. więcej.

Dla pełnej charakterystyki komfortu cieplnego świń sam pomiar temperatury w budynku nie jest wystarczającym parametrem. Pod uwagę należy wziąć także wszystkie czynniki, które związane są z procesem oddawania ciepła na zewnątrz, czyli wilgotność i ruch powietrza, obsadę i masę zwierząt w bu

dynku, liczebność kojca, rodzaj powierzchni (legowiska), z którą kontaktują się zwierzęta. W chlewniach ściołowych wymagania termiczne zwierząt są znacznie niższe dzięki dobrej izolacji od podłoża, jaką zapewnia słoma.

KOMFORT TERMICZNY

Zapewnienie prawidłowych warunków termicznych w strefie, w której przebywają zwierzęta, odgrywa szczególnie ważną rolę u młodych świń. W tabeli 1 podano optymalne temperatury dla poszczególnych kategorii zwierząt. Temperatury w chlewni znacząco niższe od optymalnych są w różnym stopniu powodem pogorszenia wyników produkcyjnych zarówno w odchowie prosiąt, jak też w tuczu. Szczególnej opieki wymagają prosięta noworodki, które w prawidłowych warunkach cieplnych, w pierwszym dniu życia wypijają od 200 do 500 ml siary, natomiast w niedogrzanym środowisku pobór siary wynosi zaledwie 110-140 ml. Niedostateczna ilość siary oznacza dla prosiąt mniejszą ilość składników energetycznych, w które bogata jest siara, oraz zmniejszoną ilość przeciwciał zapewniających odporność bierną. Optymalna temperatura dla prosiąt zmniejsza się wraz z wzrostem masy ciała do poziomu około 22oC w 28. dniu życia. W pierwszym tygodniu po odsadzeniu wymagania termiczne ponownie wzrastają (26-28oC), gdyż odsadzone prosięta są wrażliwe na utratę ciepła, a z reguły pobranie paszy w pierwszym tygodniu po odsadzeniu jest niedostateczne. W kolejnych tygodniach prosięta mają coraz niższe wymagania termiczne. Optymalny zakres temperatur dla świń zależny jest także od rodzaju podłoża w kojcach, w których utrzymywane są zwierzęta (tab. 2). Przy utrzymywaniu ściółkowym zakres temperatur optymalnych dla zwierząt jest niższy w porównaniu do utrzymania bezściołowego na betonie keramzytowym czy na podłogach rusztowych.

Wymagania termiczne są wyższe przy indywidualnym utrzymaniu zwierząt w porównaniu do utrzymywania grupowego (tab. 3). Dolna temperatura krytyczna u świń rosnących jest o około 2-3oC wyższa przy utrzymywaniu indywidualnym w zestawieniu do utrzymywania grupowego.

W tabeli 4 przedstawiono wpływ utrzymywania zwierząt w niskich temperaturach panujących w budynku na efektywność tuczu świń. Tuczniki utrzymywane w temperaturze o 5oC niższej aniżeli dolna temperatura krytyczna charakteryzowały się o 60 g niższym tempem wzrostu, wydłużeniem tuczu o 13 dni i większym o 31 kg zużyciem paszy na 1 kg przyrostu masy ciała. W warunkach brytyjskich prowadziło to do wyższych (o 5 GBP) nakładów paszowych na jednego tucznika.

Przedstawiona rola temperatury i jej wpływ na rezultaty produkcyjne powinna skłonić producentów do przeglądu warunków mikroklimatu w posiadanych budynkach inwentarskich. Jest jeszcze czas, by dokonać ewentualnych napraw ograniczających nadmierne straty ciepła, a tym samym poprawić komfort bytowania zwierząt, co z pewnością przyczyni się do poprawy efektywności odchowu prosiąt oraz tuczu.

Artykuł pochodzi z wydania 11/2016 miesięcznika Farmer

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 23.20.25.122
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!