Podczas spotkania dla producentów trzody chlewnej, które odbyło się 25 lutego w Byczynie (woj. opolskie), wiele czasu poświęcono zagadnieniom związanym z obniżeniem śmiertelności wśród prosiąt. Oprócz zasad postępowania z lochą w czasie porodu (o których pisaliśmy wczoraj), prowadzący dr inż. Mirosław Wantuła szczegółowo omówił także znaczenie wczesnego pobrania siary przez oseski:

- Prosięta tuż po porodzie narażone są na działanie obecnych w ich otoczeniu patogenów. Tymczasem młode rodzą się praktycznie całkowicie pozbawione odporności – przeciwciała obecne w krwi lochy nie są w stanie przeniknąć przez łożysko. Dopiero po pobraniu bogatej w przeciwciała siary, prosięta nabierają odporności. Pamiętajmy jednak, że zawartość przeciwciał w siarze maleje wraz z upływem czasu. Podobnie jest ze zdolnością przewodu pokarmowego prosiąt do wchłaniania immunoglobulin. Jedynie przez kilka godzin po porodzie nabłonek jelit jest zdolny do wchłaniania przeciwciał. W tym samym czasie działa również blok antytrypsynowy, który chroni immunoglobuliny przed strawieniem. Wraz z upływem czasu zdolność przyswajania przeciwciał spada. Dlatego tak ważne, by prosięta jak najszybciej pobrały siarę. – tłumaczył podczas spotkania doktor Wantuła.

Według specjalisty, jest kilka czynników, które wpływają na odporność prosiąt w początkowym etapie życia:

- Po pierwsze, prosięta po porodzie musza dostać się do sutków, tak aby pobrać siarę. Zadbajmy o to, by elementy klatki porodowej nie utrudniały dostępu do wymienia, a słabe prosięta należy dosadzić do lochy. Druga rzecz, to odpowiednia kondycja maciory – w przypadku wystąpienia stanów zapalnych gruczołu mlecznego, pobranie siary może okazać się niemożliwe. Zadbajmy też o właściwą immunizację lochy – szczepienia wykonane w czasie ciąży zwiększają liczebność przeciwciał w siarze. Jeżeli decydujemy się na przesadzanie prosiąt do innej lochy, należy tego dokonać nie wcześniej niż 12 godzin po porodzie. W tym czasie 95 proc. prosiąt pobierze już wystarczającą dawkę siary – tłumaczył zaproszonym gościom prelegent.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!