PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Tradycyjnie i legalnie

Tradycyjnie i legalnie

Autor: Bartosz Wojtaszczyk

Dodano: 05-11-2014 15:45

Tagi:

Przypuszczalnie każdy z nas choć raz jadł tradycyjne wędliny wyrabiane przez rolnika. Większość tych wyrobów - choć smaczna i zdrowa - pochodzi jednak z tzw. szarej strefy. Czy zalegalizowanie przez rolnika wyrobu wędlin we własnym gospodarstwie jest możliwe?



Popularność tradycyjnych wędlin od lat nie maleje. Ich walorów smakowych nie da się bowiem porównać z wędlinami pochodzącymi z masowej produkcji. Są o wiele smaczniejsze, zdrowsze… i droższe niż produkty wyprodukowane w zakładach mięsnych. Ich wysoka cena nie zniechęca jednak odbiorców, którzy są w stanie zapłacić więcej za wyższą jakość. Praktycznie w każdej większej wsi znajduje się choć jedno gospodarstwo, którego właściciel na mniejszą lub większą skalę zajmuje się wyrobem wędlin. Niestety, zdecydowana większość owych rolników swoje wyroby produkuje nielegalnie, niekiedy w zastraszających warunkach sanitarnych. W ten sposób narażają zdrowie swoich klientów, a samych siebie na bardzo przykre konsekwencje. Przynajmniej kilka razy w roku słyszymy o rolniku skazanym na karę wysokiej grzywny - czy nawet pozbawienia wolności - za sprzedaż samodzielnie wyprodukowanych wędlin. W tej sytuacji pojawia się pytanie, czy nie lepiej zacząć produkować wędliny w sposób legalny? Czy jest to w ogóle możliwe, i jakie są koszty otwarcia takiego przedsięwzięcia?

CZY LEGALNIE SIĘ OPŁACA?

Dotarcie do rolnika produkującego w swoim gospodarstwie wędliny nie sprawiło nam żadnego problemu. W większości wiosek tajemnicą poliszynela jest bowiem to, kto zajmuje się zarobkowo tym zajęciem. Jedną z takich osób jest Marcin. Nie jest to oczywiście jego prawdziwe imię, nie chce bowiem ujawniać swojej tożsamości ani miejsca zamieszkania. Boi się, że informacje o prowadzonym przez niego "procederze" mogą sprowadzić na niego kłopoty. W swoim gospodarstwie rocznie utrzymuje ok. 300 tuczników, z czego znaczną część samodzielnie przerabia na wędliny. W zależności od liczby zamówień, zabija tygodniowo 1-2 świnie. W okresach przedświątecznych zainteresowanie jego produktami jest oczywiście większe. Jak mówi nam Marcin, wyrób wędlin wymaga dużo pracy i czasu - szczególnie że w tym samym czasie musi prowadzić w gospodarstwie inne prace. Na szczęście wspomaga go w tym rodzina. A ciężką i żmudną pracę wynagradza mu dochód, jaki uzyskuje na sprzedaży wędlin. Jak ocenia właściciel, gdyby nie dodatkowa działalność, "dokładałby do interesu". Zapytany o to, czy nie boi się przykrych konsekwencji, jakie mogą go spotkać, gdy o jego działalności dowie się Powiatowy Inspektorat Weterynaryjny czy Urząd Skarbowy, Marcin odpowiada przecząco. Jak twierdzi, jest ostrożny, sprzedaje towar tylko zaufanym odbiorcom, a świnie ubija samodzielnie. Czy myślał o legalizacji swojej działalności? Opowiada nam krótko - nie opłaca się.

A jednak są w Polsce rolnicy, którym legalizacja wyrobu wędlin we własnym gospodarstwie udała się - choć bądźmy szczerzy, znacznie trudniej znaleźć takie gospodarstwo niż rolnika nielegalnie sprzedającego swoje produkty. Nam udało się jednak skontaktować z takimi osobami. Gospodarstwo, które odwiedziliśmy, prowadzą Maria i Zbigniew Krukowie...

Artykuł pochodzi z nr 11.2014 Farmera. Zobacz więcej materiałów z aktualnego numeru ---> aktualny numer--->prenumerata

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.150.24
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!