PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Trudna sytuacja w produkcji wieprzowiny

Trudna sytuacja w produkcji wieprzowiny Fot. Shutterstock

Autor: dr hab. Marian Kamyczek IZ-PIB Pawłowice

Dodano: 21-07-2018 07:23

Tagi:

Krajowi producenci trzody chlewnej nieustannie muszą balansować na progu opłacalności. Warto zwrócić uwagę na czynniki, które w tej kwestii są decydujące i kształtują cenę wieprzowiny na krajowym rynku.



Bieżący rok okazuje się dużym wyzwaniem dla producentów trzody chlewnej. Według danych opublikowanych przez GUS pogłowie świń w kraju w marcu 2018 r. zwiększyło się o 6,5 proc. w stosunku do analogicznego okresu w poprzednim roku. Wzrost pogłowia odnotowano we wszystkich kategoriach, w tym także w grupie loch. Bieżąca sytuacja dla producentów jest jednak trudna i nie do końca przewidywalna. Można wymienić następujące czynniki, które będą niekorzystnie wpływać na opłacalność produkcji:

zagrożenie szerzeniem się afrykańskiego pomoru świń;

niskie ceny żywca wieprzowego utrzymujące się od października ubiegłego roku;

wysoka produkcja trzody chlewnej w krajach UE znacznie przekraczająca poziom konsumpcji;

występująca w wielu rejonach kraju susza, która spowoduje zmniejszenie ilości zbóż z własnej produkcji przeznaczonych do żywienia zwierząt;

utrzymujące się wysokie ceny komponentów białkowych przeznaczonych do produkcji pasz.

POD DYKTANDO ASF

Olbrzymią niewiadomą dla naszych hodowców i producentów trzody chlewnej jest dalszy rozwój sytuacji związanej z występowaniem afrykańskiego pomoru świń. Od początku roku odnotowano już 12 ognisk występowania choroby wśród świń utrzymywanych w gospodarstwach, w tym większość przypadków w ostatnich trzech tygodniach. Jak na razie niedostępna jest skuteczna metoda ochrony przed ASF w postaci szczepionki. Pozostaje jedynie zachowanie wszystkich opracowanych i nakazanych procedur związanych z bioasekuracją obiektów, w których utrzymywana jest trzoda chlewna. W wielu ośrodkach trwają aktualnie badania zmierzające do opracowania skutecznej szczepionki, która z jednej strony uodparniałaby świnie i dziki przeciwko ASF, a z drugiej strony nie wywołałaby powikłań poszczepiennych.

EKSPORT WIEPRZOWINY RÓWNIEŻ WPŁYWA NA CENĘ SKUPU

Według danych organizacji zajmującej się analizami informacji z rynków rolnych (AMI) w Niemczech od października 2017 r. producenci mięsa wieprzowego uzyskujący średnie wyniki wydajności z tytułu prowadzonej działalności nie osiągają zysku. Obliczony w maju 2018 r. pełny koszt produkcji 1 kg wbc w Niemczech wyniósł 1,58 euro. Dla porównania cena za tuczniki w klasie E w ostatnim tygodniu maja 2018 r. wynosiła jedynie 1,46 euro/kg wbc.

Niemcy są największym producentem wieprzowiny w Europie i jednocześnie jej największym eksporterem. Na wykresie 1. przestawiono, jaka była wartość wyeksportowanego mięsa wieprzowego przez poszczególne kraje w 2017 r. W przypadku czołowego eksportera, jakim są Niemcy, wartość eksportu wieprzowiny wynosiła 4,6 mld dol. Wartość eksportu z Polski była ponadczterokrotnie niższa i wyniosła 1,1 mld dol. Na wykresie 2. przedstawiono ilość eksportowanej wieprzowiny przez kraje UE od stycznia do marca 2018 r. Z Niemiec, a także z Hiszpanii, wyeksportowano w pierwszym kwartale ponad 200 tys. t wieprzowiny. Kolejne miejsca w eksporcie zajmują Dania, Holandia i Polska, z której wyeksporto

wano 63 tys. t. Możliwość eksportu wieprzowiny poza kraje UE ma decydujący wpływ na kształtowanie się cen płaconych producentom. Spowodowane jest to znaczną nadwyżką ilości produkowanej wieprzowiny nad ilością konsumowanej wieprzowiny w krajach UE (tab. 1). Zmniejszone zapotrzebowanie na wieprzowinę przez kraje importujące natychmiast wpływa na obniżenie cen płaconych za tuczniki w krajach UE.

Notowania cen na niemieckim rynku mają duży wpływ na układ cen na rynku wieprzowiny w innych krajach UE. Ostatnie dane wskazują, że w Niemczech od początku roku do końca maja liczba ubitych tuczników była o 1,7 proc. mniejsza w porównaniu z analogicznym okresem w poprzednim roku. Jednocześnie w tym samym okresie liczba ubitych loch była o 11,4 proc. wyższa aniżeli przed rokiem.

NISKA CENA WIEPRZOWINY W POLSCE

Interesującą analizę cen, jakie płacą konsumenci za mięso pochodzące od różnych gatunków zwierząt rzeźnych, przedstawia zestawienie wykonane przez firmę Caterwings (wykr. 3). W zestawieniu tym porównano aktualne ceny mięsa wołowego, wieprzowego (w tym schabu bez kości), drobiowego i baraniego. Analiza cen wieprzowiny wykazała, że spośród krajów europejskich najdroższy schab jest w Szwajcarii, gdzie konsument płaci za 1 kg 17,68 euro, nieco mniej kosztuje schab w Finlandii (12,98 euro) i Danii (11,08 euro). Niższe ceny schabu odnotowano w Belgii (7,36 euro), Francji (7,11 euro) i Niemczech (6,97 euro). Na Słowacji 1 kg schabu kosztuje 5,96 euro, natomiast na Litwie 5,74 euro. Na końcu tabeli są dwa kraje, w których za 1 kg schabu konsument płaci najmniej - Węgry (2,92 euro) i Polska (2,85 euro). Najniższa cena mięsa wieprzowego z pewnością jest korzystna dla konsumentów, natomiast dla producentów jest blokadą wzrostu ceny i utrzymywaniem sytuacji, w której produkcja żywca jest nieopłacalna.

CENY KOMPONENTÓW PASZOWYCH I PASZ

Susza, jaka dotknęła różne regiony kraju, spowodowała już znaczne obniżenie szacowanych plonów zbóż w porównaniu z wynikami uzyskanymi w ubiegłym roku, który był stosunkowo dobry pod względem ilości opadów. W wielu rejonach Wielkopolski w kwietniu i maju notowano opady na poziomie nieprzekraczającym 15 mm. W raporcie IUNG z czerwca 2018 r. stwierdzono występowanie suszy rolniczej, która w zbożach jarych dotknęła już 92 proc. gmin w Polsce, a w przypadku zbóż ozimych wskaźnik ten wyniósł 89 proc. Oprócz Polski suszę odnotowano w Danii oraz północnych i wschodnich Niemczech. Według duńskiego Centrum Badań Rolniczych (SEGES) szkody spowodowane wystąpieniem suszy sięgają aktualnie 800 mln euro.

Dla opłacalności produkcji wieprzowiny istotną rolę odgrywają ceny komponentów paszowych i pasz. Należy zwrócić uwagę, że w ostatnich dwóch sezonach 2017/2018 i 2018/2019 produkcja nasion soi jest i będzie nieznacznie mniejsza, aniżeli światowe zużycie (wykr. 4). Należy przypuszczać, że sytuacja ta będzie miała wpływ na ceny nasion soi, a tym samym śruty sojowej, co daje nikłe szanse na powrót niskich cen paszowych komponentów białkowych. W trzech krajach (Brazylia, USA, Argentyna) produkowanych jest ponad 81 proc. światowej produkcji nasion soi.

Ostatni raport z 24 maja 2018 r., dotyczący sytuacji na światowym rynku zbóż, wskazuje również na podobną tendencję występującą w sezonie 2017/2018, jak też prognozę na sezon 2018/2019 przewidującą wyższe zużycie zbóż w porównaniu do produkcji. W ostatnich trzech latach światowe zużycie zbóż wzrasta w tempie średnio o 2,5 proc., natomiast produkcja przyrasta jedynie o 1,2 proc. Autorzy raportu FAO opublikowanego w czerwcu 2018 r. przewidują, że tegoroczne światowe zbiory zbóż będą o 1,5 proc. mniejsze w porównaniu do 2017 r. Jednocześnie z powodu zwiększonego zużycia zbóż w sezonie 2018/2019 światowe zapasy zmniejszą się aż o 5,4 proc. Należy przypuszczać, że nie pozostanie to bez wpływu na ceny zbóż w sezonie 2018/2019.

Podsumowując, należy stwierdzić, że rok 2018, niestety, będzie trudny dla producentów żywca wieprzowego. Należy jednak przypuszczać, że niekorzystny czas minie i produkcja ponownie będzie opłacalna. Krajowy rynek, na którym przeciętnie spożywane jest ok. 41 kg wieprzowiny na 1 osobę, oraz eksport o wartości ponad 1 mld dolarów rocznie powinny być przesłanką do odpowiedniego zabezpieczenia interesów producentów wieprzowiny.

Artykuł ukazał się w lipcowym wydaniu miesięcznika "Farmer"

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • xyz 2018-07-21 11:16:18
    Gospodarstwa rodzinne pod kancelarie premiera nich zobaczą ile osób z tego żyje
  • Biała 2018-07-21 10:41:33
    Jedynie dla polskich hodowców trzody chlewnej jest trudna sytuacja. Wypromowany przez nasz rząd tucz nakładczy ma się świetnie.
    Dobra zmiana uczyniła z nas miałych murzynów na polskiej ziemi. Wytworzonym dla swoich planów asf zmuszają nas do pozbywania się świń za grosze, celowo wprowadzili lipną bioasekurację, która ma nas skutecznie wyeliminować z dalszej hodowli.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.150.27
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!