- Zakłady mięsne odbierają ode mnie co trzy tygodnie partię około 90 sztuk tuczników. W zeszłym tygodniu postanowiłem wstrzymać się ze sprzedażą.Myślałem, że cena jeszcze podskoczy. Wówczas proponowano mi trochę ponad 6 zł/kg żywca netto. W tym tygodniu dostałem już tylko 5,3 zł/kg netto – wyjaśnia Jacek Grabowski producent trzody chlewnej z woj. mazowieckiego.

Z sondy przeprowadzonej przez redakcję farmera wynika, że w tym tygodniu w większości zakładów mięsnych ceny spadły średnio o 10 gr w porównaniu do poprzedniego tygodnia. Tylko niektórzy postanowili pozostawić cenniki bez zmian.

Kierownicy mówią  jednogłośnie, że do świąt ceny mogą  jeszcze się obniżyć. Zakłady mięsne ciągle czekają na ożywienie w handlu.

W tym tygodniu, w zakładach mięsnych z którymi kontaktuje się serwis farmer.pl podstawowa cena poubojowo za klasę E wynosi od 6,45 do maksymalnie 7 zł/kg netto „R-ka” jest w cenie od 5,9 do 6,25 zł/kg netto. Cena za żywiec również spada, proponowane ceny zaczynają się od 4,8 i trudno jest dostać więcej niż 5,2 zł/kg netto. Podobał się artykuł? Podziel się!