Pomiędzy ostatnim tygodniem grudnia ub.r. a ostatnim tygodniem stycznia cena obniżyła się o 0,50 PLN/kg. Był to najszybszy spadek cen trzody od 15 miesięcy. Przyczyn tego spadku było kilka. Oprócz tego, że co roku w styczniu trzoda tanieje, tym razem nałożyły się na to skutki problemów z dioksynami w Niemczech oraz umocnienie się złotego wobec euro.

Wszyscy producenci trzody z niecierpliwością czekają na poprawę opłacalności chowu świń. Przeciętnie w ostatnich ośmiu latach pomiędzy początkiem lutego a połową marca trzoda drożała o 0,25 zł/kg. Tym razem oczekiwany wzrost cen może być wyższy. Możliwe, że w połowie marca przeciętna cena w przeliczeniu na kilogram żywca w zakładach monitorowanych przez MRiRW może znów przekroczyć próg 4,00 PLN, co będzie oznaczało duży wzrost o 0,44 PLN w stosunku do ceny z końca stycznia.

Więcej informacji na portalu spożywczym

Podobał się artykuł? Podziel się!