PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Tucz ziemniaczany świń – przeżytek, czy szansa?

Tucz ziemniaczany świń – przeżytek, czy szansa?

Autor: Bartosz Wojtaszczyk

Dodano: 28-05-2014 10:05

Tagi:

W ostatnim pięćdziesięcioleciu, powierzchnia upraw ziemniaka spadła o 80%. Główną przyczyną ograniczenia jego uprawy, jest niemal całkowite zaprzestanie stosowania ziemniaka jako rośliny pastewnej. Czy słusznie?



Ziemniak (Solanum tuberosum), wywodzi się z terenów obecnego Peru, Chile i Boliwii. Do Europy został sprowadzony w XVI wieku. Początkowo uprawiany był jedynie jako roślina ozdobna, lecz wkrótce poznano także doskonałe walory smakowe jego bulw. Do Polski został sprowadzony już w XVII wieku, jednak największy rozkwit jego uprawy datuje się na połowę XX wieku. Apogeum nastąpiło w pierwszej połowie lat sześćdziesiątych, kiedy to krajowy areał upraw ziemniaka wynosił 2,84 mln ha, co stanowiło niemal 19% powierzchni wszystkich upraw. W następnych latach, znaczenie upraw ziemniaka malało, w ostatnich latach powierzchnia jego upraw wynosi „zaledwie” 550 tys. ha. Przyczyn zmniejszenia powierzchni upraw ziemniaka szukać należy przede wszystkim w ograniczeniu jego zastosowania jako rośliny pastewnej.

Kilkadziesiąt lat temu, niemal w każdym gospodarstwie zwierzęta żywiono paszami z udziałem ziemniaka. Wraz z wzrostem powierzchni gospodarstw i zwiększoną intensywnością produkcji, jego znaczenie stało się coraz bardziej marginalne. Dziś, ziemniak jest typową uprawą małych gospodarstw.

Choć bulwy ziemniaka zaliczamy do pasz objętościowych, przez lata był on ważnym komponentem pasz dla trzody chlewnej. W naszym kraju nie występują odmiany typowo pastewne, w żywieniu zwierząt stosuje się najczęściej bulwy odpadowe – uszkodzone lub drobne. Zawartość suchej masy w bulwach, waha się od 17% (odmiany wczesne), do 30% (odmiany późne i przemysłowe). Ziemniak jest paszą typowo energetyczną. Bulwy zawierają od 11 do 22% skrobi, a tylko 1,4 – 2,5% białka. Biologiczna wartość białka ziemniaczanego, jest jednak bardzo wysoka, jest ono bogate w aminokwasy egzogenne – lizynę, metioninę i cysteinę. Jakość białka ziemniaka, jest porównywalna z białkiem zwierzęcym.

Do najważniejszych związków antyżywieniowych zawartych w bulwach ziemniaka należą alkaloidy takie jak chokonina i solanina. Są one silnie toksyczne dla trzody chlewnej. Dlatego też, kategorycznie nie należy podawać świniom ziemniaków surowych. W bulwach poddanych procesom parowania lub gotowania, większa część alkaloidów przemieszcza się do wody. Po jej odlaniu w bulwach, pozostają jedynie nieznaczne ilości szkodliwych związków. W procesie parowania unieszkodliwieniu ulegają także inhibitory trypsyny i proteaz, pogarszające strawność białka. Jednak najważniejszym skutkiem obróbki termicznej bulw ziemniaka, jest rozkład skrobi, do łatwiej strawnych związków. W przewodzie pokarmowym świń, surowa skrobia jest słabo trawiona, po obróbce termicznej, jej strawność może zaś przekraczać nawet 90%. Parowane lub gotowane ziemniaki, mogą być także zakiszane, niekiedy z dodatkiem innych surowców, takich jak zielonki lub śruty zbożowe.

Do zalet ziemniaków należy zaliczyć ich chętne spożycie przez zwierzęta. Dorosłe tuczniki pobierają nawet do 8 kg ziemniaków dziennie. Warchlaki i tuczniki młodsze spożywają do 5 kg ziemniaków na dzień. Uzupełnieniem diety, muszą być oczywiście pasze treściwe złożone ze zbóż i pasz wysokobiałkowych. Ograniczone zastosowanie ziemniaka daje efekty zbliżone do tuczu zbożowego. Tucz ziemniaczany jest wyraźnie tańszy od zbożowego, należy jednak pamiętać, że tusze pozyskiwane ze zwierząt żywionych bulwami ziemniaka cechują się większym otłuszczeniem i gorszą mięsnością. Zbyt duży udział bulw w paszy, skutkuje zmniejszeniem przyrostów i większym zużyciem paszy.

Wadą ziemniaka jest niekorzystny stosunek zawartości energii i białka. Ziemniaków nie powinno się stosować w żywieniu zwierząt rozpłodowych, prowadzi to bowiem do nadmiernego ich otłuszczenia. Dodatkowo, ziemniak podany lochom w okresie laktacji może wywołać zmiany składu mleka, prowadzące do biegunek prosiąt. Zasadniczą wadą tuczu ziemniaczanego, jest wysoki koszt energii zużytej do obróbki ziemniaka, oraz duża pracochłonność. Stąd też, tucz ziemniaczany zasadny jest jedynie w małych gospodarstwach, o dużych zasobach siły roboczej, oraz w gospodarstwach ekologicznych. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.221.9.6
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!