A jak to jest z tym ubojem na własne potrzeby?

Otóż na terenie gospodarstwa możliwy jest ubój zwierząt na własny użytek - podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zastrzega natomiast, iż mięso i jego wyroby nie mogą być sprzedawane.

Należy także pamiętać o kilku szczegółach. Po pierwsze zwierzę musi być zdrowe i wolne od chorób. Leki, jeśli są podawane, to należy przestrzegać okresu karencji. Na co najmniej 24 godziny przed dokonaniem uboju należy poinformować powiatowego lekarza weterynarii.

A produkty uboczne pozyskane w wyniku uboju należy zutylizować. Czynność uboju powinna być przeprowadzona przez osobę posiadającą odpowiednie kwalifikacje.

Na koniec jeszcze jedna formalność i spokojnie możemy przystąpić do konsumpcji. W terminie do 7 dni w przypadku bydła, owiec i kóz oraz do 30 dni dla świń należy poinformować Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa o przeprowadzonym działaniu.