W pierwszym kwartale tego roku łączna ilość wieprzowiny, którą wyeksportowano, z krajów UE wyniosła ponad 1 037 tys. ton wieprzowiny. Jest to, aż o 6,6 proc. więcej w porównaniu do tego samego okresu z ubiegłego roku.

Rosja ciągle pozostaje głównym celem eksportu europejskiej wieprzowiny. W pierwszym kwartale 2012 r. eksport do Rosji stanowił 25,3 proc. eksportu wieprzowiny ogółem, na kolejnym miejscu są Chiny, Japonia, Korea Płd. i Ukraina.

Jak podkreślają eksperci z Komitetu zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych import wieprzowiny do krajów UE wykazuje tendencję spadkową. W pierwszym kwartale ilość zaimportowanej wieprzowiny na teren UE wyniosła 11 613 ton, czyli o 3,4 proc. mniej niż w pierwszym kwartale 2011 r. Podobał się artykuł? Podziel się!