Szacowana ilość wieprzowiny, która powędrowała na Ukrainę w ciągu ostatnich dwóch miesięcy to 13,6 tys. ton o wartości 24,7 mln USD.

Warto zauważyć, że Ukraina importuje obecnie głównie tańsze i niższej jakości mięso wieprzowe, które może być sprzedawane średnio o 30 proc. taniej, niż mięso pochodzące od świń z tamtejszych gospodarstw. W związku z tym ukraińscy producenci trzody chlewnej napotykają duże utrudnienia w związku ze sprzedażą swoich zwierząt po opłacalnej cenie. Taka sytuacja oczywiście nie sprzyja rozwojowi sektora produkcji i hodowli trzody chlewnej – alarmują analitycy Grain Ukraine.

Średnia wartość importowanych produktów wieprzowych to około 2,04 USD/kg. Z kolei przeciętne ceny kilograma ukraińskiej wieprzowiny to 2,73-2,79 USD/kg – podał ukraiński urząd statystyczny Gosstat.

Ponieważ większość ukraińskich konsumentów przy dokonywaniu zakupów kieruje się głównie ceną. Dlatego import taniego mięsa ciągle cieszy się dużym zainteresowaniem tamtejszych przedsiębiorców.