PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

W 2011 trudno było zarobić na świniach

Na aktualną sytuację w chowie trzody chlewnej miała wpływ niska opłacalność produkcji żywca wieprzowego wynikająca przede wszystkim z utrzymywania się wysokich cen pasz – informuje Główny Urząd Statystyczny.



Wprawdzie ceny żywca wieprzowego w skupie i na targowiskach w 2011 r. utrzymywały się na dużo wyższym poziomie niż w 2010 r., ale przy jednocześnie skokowo rosnących cenach zbóż nie wpłynęły w sposób istotny na poprawę opłacalności tuczu.

Średnia cena skupu 1 kg żywca wieprzowego w okresie styczeń–listopad 2011 r. wynosiła 4,44 zł i była o 14,3 proc. wyższa od notowanej w analogicznym okresie 2010 r.

W obrotach targowiskowych przeciętna cena żywca wieprzowego kształtowała się w omawianym okresie na poziomie 4,57 zł/kg i była wyższa o 19,9 proc. od ubiegłorocznej.

W listopadzie 2011 r. za 1 kg żywca wieprzowego rolnicy otrzymywali w skupie 5,20 zł, tj. o 36,7 proc. więcej niż w listopadzie 2010 r., a w obrotach targowiskowych – 5,17 zł, tj. o 30,6 proc. więcej niż w listopadzie przed rokiem.

Przeciętna cena skupu zbóż podstawowych za 11 m–cy 2011 r. wynosiła 80,97 zł/dt i była o 50,8 proc. wyższa od notowanej w analogicznym okresie 2010 r.
W listopadzie 2011 r. za 1 dt zbóż podstawowych rolnicy otrzymywali w skupie 74,40 zł, tj. o 9,4 proc. więcej niż w listopadzie 2010 r.

Przeciętna cena zbóż podstawowych w obrotach targowiskowych w okresie 11
miesięcy 2011 r. wynosiła 85 zł za 1 dt i była wyższa o 60 proc. od średniej ceny notowanej za 11 m–cy 2010 r., a w listopadzie 2011 r. za 1 dt zbóż podstawowych płacono rolnikom 79,61 zł, tj. o 17,3 proc. więcej niż w listopadzie roku poprzedniego.

W 2011 r. opłacalność tuczu świń mierzona relacją ceny skupu 1 kg żywca wieprzowego do targowiskowej ceny żyta nieco się polepszyła z 5,2 w styczniu do 6,6 w listopadzie, ale nadal utrzymywała się poniżej poziomu przyjętego za opłacalny dla tuczu świń, tj. co najmniej 10–11.

W listopadzie 2011 r. opłacalność tuczu świń w porównaniu z analogicznym okresem 2010 r. wzrosła o 6,5 proc. Malejące zainteresowanie rolników rozwojem produkcji żywca wieprzowego z uwagi na nieopłacalność tuczu świń skutkowało utrzymywaniem się niskich cen prosiąt. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.104.202
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!