Gorszą kondycję lochy mogą spowodować zbyt liczne mioty, zbyt wczesne krycie loszek, a także zbyt długi okres karmienia prosiąt to jest powyżej 28 dni.

- W okresie laktacji ubytek masy ciała loch wynoszący 10 proc. jest normalnym procesem mobilizacji rezerw energetyczno-białkowych na potrzeby wynikające z intensywnej produkcji mleka. Jednak straty masy ciała przekraczające 10 proc. mogą być przyczyną wydłużenia okresu od odsadzenia prosiąt do ponownego pokrycia lochy. Poniżej pewnego stanu kondycyjnego, lochy nie są w stanie wykazać swojego potencjału w zakresie wielkości miotu – tłumaczy profesor.

- Powszechnym błędem wśród producentów jest złe zbilansowanie mieszanki pełnoporcjowej pod względem jakości białka. Wiąże się to z zawartością w paszy aminokwasów limitujących, głównie: lizyny, metioniny, treoniny i tryptofanu. Aby poprawić jakość białka w mieszance, można dodawać syntetyczne aminokwasy lub stosować gotowe mieszanki uzupełniające – mówi prof. Knecht.