PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

W tym roku może zniknąć nawet 30 proc. zakładów mięsnych

W tym roku może zniknąć nawet 30 proc. zakładów mięsnych

Autor: farmer.pl/Iwona Dyba

Dodano: 27-02-2013 14:45

Tagi:

Problem trudnej sytuacji w sektorze produkcji wieprzowiny nie dotyczy wyłącznie producentów świń. Dotyka również średnich przedsiębiorców. - W tym roku zostanie prawdopodobnie zamkniętych 30 proc. zakładów mięsnych, będą to średnie przedsiębiorstwa – tłumaczył podczas Targów Ferma w Łodzi, prezes UPEMI Wiesław Różański.



W trakcie debaty o dalszej strategii rozwoju sektora trzody chlewnej w Łodzi, Wiesław Różański wyjaśniał rolnikom, że przemysł mięsny nie jest obojętny na sytuację jaka panuje obecnie na polskim rynku w sektorze produkcji i hodowli świń.

- To powoduje, że przetwórstwo również nie ma się najlepiej. Najwięksi przetwórcy gromadzą w swoich rękach ponad 30 proc. rynku i to oni dyktują warunki. Z  tego względu duża część średnich zakładów ma duże kłopoty – powiedział prezes UPEMI.

Duża większość zakładów mięsnych w Polsce jest przeinwestowana, mają za duże moce produkcyjne i źle oszacowane możliwości rozwoju.

– Spadek liczby zakładów mięsnych po 1999 r. jest kolosalny. W tym roku na pewno zostanie zamkniętych około 30 proc. zakładów mięsnych, tych średnich, które produkują dziennie około 10-15 ton – wyjaśniał prezes Różański. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • jarki 2013-02-28 15:05:18
    przyszła kryska na Matyska
  • poplak 2013-02-28 13:35:02
    arszczecin no oby.. to nie wiem budowac to nową chlewnie czy nie?
  • arszczecin 2013-02-28 11:16:44
    @poplak, wtedy wywalczymy sprzedaż bezpośrednią i MY podyktujemy ceny :)
  • poplak 2013-02-28 11:01:52
    no pewnie ze to nic dobrego zostanie na rynku 5 zakladow to dopiero nam podyktuja cene
  • w-40 2013-02-28 09:46:46
    zniknięcie małych i średnich zakładów nie jest niczym dobrym . ich produkcja oparta jest na lokalnym surowcu . pozostaną tylko dużi gracze a oni tylko myślą gdzie i skąd co sprowadzić.
  • observer 2013-02-28 07:50:59
    Sami są sobie winni a może nie jest tak ,że importują dużo taniego mięsa zwłaszcza złej jakości ?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 23.20.7.34
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!