PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Walcz z odorami w chlewni

Walcz z odorami w chlewni Wysokie stężenie odorów odbija się negatywnie na kondycji i dobrostanie zwierząt; Fot. BW

Odory, czyli szkodliwe gazy, będące produktem rozkładu materii organicznej, mogą stanowić zagrożenie dla kondycji zwierząt. Warto wiedzieć, w jaki sposób można z nimi walczyć.



Powstawanie odorów jest zjawiskiem naturalnie towarzyszącym produkcji zwierzęcej. Nic w tym dziwnego. Produktami ubocznymi metabolizmu organizmu zwierzęcego są bowiem znaczne ilości materii organicznej w postaci moczu i kału, które ulegając mikrobiologicznemu rozkładowi, prowadzą do powstania niekiedy ogromnych ilości gazów. Jest to mieszanina o zmiennym składzie, zależącym od wielu czynników, takich jak: rodzaj skarmianych pasz, system chowu czy pora roku.

W skład odorów wchodzą między innymi aminy, organiczne związki siarki, metan czy dwutlenek węgla. Jednak najważniejsze, i z punktu widzenia dobrostanu zwierząt najbardziej szkodliwe gazy, to amoniak (powstający w procesie rozkładu mocznika wydalanego wraz z moczem oraz gnicia nie strawionych resztek białka w paszy) i siarkowodór (produkt rozkładu aminokwasów siarkowych obecnych w kale). Związki te w wyższych stężeniach są toksyczne, jednak taka koncentracja gazów w przypadku budynków dla trzody nie występuje. Może się jednak zdarzyć, że amoniaku i siarkowodoru będzie w atmosferze chlewni na tyle dużo, że odbije się to na kondycji zdrowotnej i dobrostanie zwierząt.

Wysokie stężenie odorów prowadzi bowiem do podrażnienia dróg oddechowych, wykazuje też działanie immunosupresyjne, przez co zwierzęta są bardziej podatne na rozmaite infekcje. Szkodliwe gazy mogą również powodować podrażnienia skóry, co może być zaczątkiem powstania owrzodzeń i trudno gojących się ran, sprzyja też wystąpieniu przypadków agresji w chlewni. Wysokie stężenie odorów nie ułatwia również pracy personelu chlewni. U ludzi, podobnie jak u zwierząt, może bowiem powodować podrażnienie dróg oddechowych czy oczu. Wysoka emisja odorów z chlewni z pewnością nie jest również korzystna z punktu widzenia okolicznych mieszkańców, co może doprowadzić do wystąpienia konfliktów z lokalną społecznością.

Za dopuszczalne poziomy amoniaku i siarkowodoru w chlewni uważa się odpowiednio 20 i 5 ppm. Należy jednak zrobić wszystko, by stężenie odorów w obiekcie ograniczyć do minimum. Celem poprawy składu powietrza w chlewni i redukcji szkodliwości odorów stosuje się oczywiście nowoczesne systemy wentylacji, które usuwają szkodliwe gazy na zewnątrz obiektu.

W ostatnich latach coraz większą popularność zdobywa też dodatek efektywnych mikroorganizmów, które skutecznie redukują produkcję gazów. Jednak podstawową czynnością, mającą na celu ograniczenie produkcji odorów, jest racjonalne żywienie zwierząt. Chodzi przede wszystkim o maksymalne wykorzystanie obecnego w paszy białka. To bowiem produkty jego rozkładu pogarszają w największym stopniu skład atmosfery w chlewni. Ważny jest więc optymalny stosunek białka do energii, a także wysoka strawność białka dostępnego w paszy. Wspomóc ją można poprzez zastosowanie dodatków paszowych takich jak zakwaszacze, probiotyki, czy fitobiotyki. Ważne jest również optymalne rozdrobnienie mieszanki. Jeżeli składniki paszy będą zbyt grubo zmielone, odbije się to negatywnie na strawności, a to z kolei spowoduje wyższą produkcję odorów.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • aleksandergrosicki@onet.pl 2016-04-15 03:17:48
    spróbujcie karmić świnie zielonką i kiszonką z AMARANTUSA... 3 razy więcej niż w zbożach zawartość aminokwasu LIZYNY zmniejsza wydzielanie amoniaku... białko zawarte w amarantusie jest 5-krotnie bardziej strawne niż w kukurydzy...
  • Ekologiczny rolnik 2016-04-14 12:44:50
    problem taki nie występuje w dużym natężeniu w tradycyjnej hodowli. Jesli następuje koncentracja hodowli, kaban na kabanie, karmione chemią, to musi być odór jak nic. Ja mam stare budynki, wysoko sufit, wyciągi, i nikogo z nóg nie zwala. Jeden wyjątek: kiedyś poczęstowałem kabana na własne potrzeby brukwią.... Wtedy był poligon... kładło z nóg...
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.71.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!