- Jak na ironię, jak to dobrze, że jesteśmy, jako kraj, importerem netto wieprzowiny. Wyobraża sobie Pan sytuację sprzed 20 laty kiedy byliśmy w piątce największych eksporterów wieprzowiny i nagle świat zamyka przed nami granicę. Totalna katastrofa. Dziś rzeczywiście nieco tracimy na możliwości wyższego marżowania, szczególnie w zakresie tzw. piątej ćwiartki ale generalnie jesteśmy w stanie w swoim zakresie zagospodarować prawie całą wieprzowinę - mówi Wojtczak w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Jak wyjaśnia obecnie kraje Unii Europejskiej akceptują również regionalizację w odniesieniu do ASF i dopuszczają eksport wieprzowiny i przetworów mięsnych na swoje rynki, co jest bardzo ważne.

- Jeśli natomiast, na skutek dalszego szerzenia się choroby, eksport mięsa, a zwłaszcza przetworów wieprzowych zostanie zablokowany, stracimy dodatkowy profit dla branży mięsnej, generowany aktualnie wysoką wartością dodaną wieprzowiny wysoko przetworzonej. Ostatecznie znowu odbije się to na kieszeni producentów świń w naszym kraju - przyznaje dr Wojtczak.

Zdaniem wiceprezesa KZP-PTCh taki stan rzeczy nie stymuluje działań propozwoiowych w sektorze. Producenci nastawieni są minimalistycznie, na przetrwanie, co w przekonaniu Janusza Wojtczaka nie wróży nic dobrego.

- Nie jest tajemnicą, że sektor w Polsce wymaga ogromnych reform jeżeli chcemy sprostać konkurencji europejskiej i światowej, w dobie zaawansowanych rozmów o TTIP - podkreśla.

Dodaje również, że wydawało się wręcz, że po latach zaniedbań, szczególnie kolejnych rządów tuż przed i po integracji z Unią i wprost roztaczaniu parasola ochronnego, bardzo kosztownego, nad nieefektywnymi producentami, uda się obecnie zrobić krok w dobrym kierunku zoptymalizowania struktury produkcji.

- Niestety. Mamy, musimy mieć, w tej chwili inne priorytety. Ale, co również może być drwiną losu, to nieszczęście dżumy, analogicznie jak w Hiszpanii, może zweryfikować i wyselekcjonować producentów.
Moim zdaniem bowiem, jest rzeczą pewną, że ASF rozleje się na całą Polskę. To tylko kwestia czasu - ostrzega Janusz Wojtczak.

Cały tekst ukazał się na: portalspożywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!