W trzecim tygodniu stycznia zakłady mięsne,  z którymi kontaktuje się serwis farmer.pl oferują w większości niższe ceny niż w poprzednim tygodniu. Jedynie, tam gdzie magazyny są już puste  zdecydowano się na 10-cio groszowe podwyżki.

W tym tygodniu ceny tusz wieprzowych  w klasie E mieszczą się w przedziale od 6,2 do 6,6 zł/kg netto, „R-ka” jest w cenie  5,6 do 6,1 zł/kg netto.

Przy sprzedaży tuczników na wagę żywą zakłady mięsne płacą od 4,6 do 4,9 zł/kg netto.

Według analityków Banku BGŻ już pierwszy tydzień stycznia przywitał nas większymi obniżkami żywca wieprzowego niż zazwyczaj.

W pierwszym tygodniu 2013 r. (31.12.2012-6.01.2013) za kilogram trzody chlewnej płacono 5,23 zł i był to już szósty tydzień z rzędu obniżek cen.

- Cena ta porównując z maksymalną ceną 6,08 zł/kg z pierwszego tygodnia października 2012 r. była o 0,85 zł/kg niższa. Jest to głębszy spadek niż zazwyczaj w tym okresie w poprzednich latach. Przeciętnie w latach 2006-2010 pomiędzy pierwszym tygodniem października, a pierwszym tygodniem stycznia ceny spadały o 0,27 zł/kg (w 2011 r. ceny wyjątkowo rosły). Jak widać spadki są obecnie o wiele głębsze i znacznie utrudniają planowanie kosztów producentom oraz wywierają dużą presję na marże – oceniają analitycy Banku BGŻ w swoim cotygodniowym raporcie.