Okres letni powoduje, że wraz z wysokimi temperaturami zmniejsza się ilość dostępnych na rynku tuczników do uboju. Tucz w tym czasie nieco się wydłuża co powoduje, że w krajach południowej Europy niektóre zakłady mięsne mają problem z pokryciem dziennego zapotrzebowania na świnie dojrzałe na ubój.

Jak zwykle to Niemcy dyktują cenę wieprzowiny w Europie. Już drugi tydzień z rzędu cena u naszych zachodnich sąsiadów idzie w górę, tym razem o 6 eurocentów. To przełożyło się na pozytywne nastroje, szczególnie we Francji, Holandii i Belgii.

Jeżeli chodzi o tendencję na rynku niemieckim, to aktualnie zakłady mięsne stoją w obliczu większego popytu na mięso wśród konsumentów niż zazwyczaj. Mimo tego handel, według ISN, ma pozostać na stałym poziomie w najbliższym czasie. Dlatego nikt nie spodziewa się znaczących zmian cenników w przyszłym tygodniu.

Poniżej przedstawiamy średnie ceny tusz wieprzowych w poszczególnych krajach UE, dane ISN.