PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wielkość stada świń przekłada się na opłacalność

Wielkość stada świń przekłada się na opłacalność

Autor: Marian Kamyczek

Dodano: 08-02-2014 07:56

Tagi:

Dobrać wariant produkcji świń, który najbardziej się opłaca.



Na produkcji mięsa wieprzowego zarabiają dzisiaj te kraje, w których jest ona bardzo dobrze zorganizowana i wysokowydajna. Przykładem jest Dania, z której w roku 1992 do Polski wyeksportowano 2733 ton wieprzowiny, natomiast w roku 2012 eksport do Polski wyniósł 210552 ton, czyli był aż 77-krotnie większy. W eksporcie z Danii do Polski najwyższą pozycję stanowią dzisiaj wyręby, za które w roku 2012 zapłacono 1,05 mld złotych. Wartość eksportu żywych świń do Polski (głównie prosiąt) w przeliczeniu na złotówki wyniosła w roku ubiegłym 579 mln.

W porównaniu do roku 2001 pogłowie trzody chlewnej w krajach UE zmniejszyło się w 2012 roku o 9,2 proc. (rys. 1), natomiast w analogicznym okresie w Polsce redukcja pogłowia trzody chlewnej była znacznie większa i wynosiła 36,4 proc. Przewiduje się, że w porównaniu do roku 2012 w krajach UE liczba ubitych świń w roku 2013 będzie mniejsza o 1,9 proc., w tym w Polsce zmniejszy się o 3,8 proc. Pod tym względem zajmujemy 5 pozycję wśród 28 krajów EU. Jest to niestety kolejny rok coraz mniejszej produkcji mięsa wieprzowego w Polsce. W prognozach na rok 2014 zakłada się, że w krajach UE łączna produkcja mięsa wszystkich gatunków będzie wynosić około 43,5 mln ton, w tym mięsa wieprzowego około 22,5 mln ton (51,7 proc.).

Opracowany w 2013 roku program "Strategia odbudowy i rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce do roku 2030" przedstawia analizę sytuacji w kraju oraz wskazuje na konieczne zmiany w celu poprawy funkcjonowania sektora produkcji wieprzowiny. W opracowaniu tym przedstawione zostały także różne możliwe warianty opłacalności produkcji w zależności od sposobów organizacji produkcji, bazy paszowej oraz skali produkcji. Szczegółowe wyliczenia dla poszczególnych wariantów zostały zestawione w tabeli 1. Kalkulacje oparto na wskaźniku, jakim jest dochodowość produkcji trzody chlewnej. W opracowaniu wyliczony został także parytet dochodu, który jest równy średniemu krajowemu wynagrodzeniu netto.

Dane zamieszczone w tabeli 1 wskazują, że zwiększanie skali produkcji, zarówno w odniesieniu do liczby loch w stadzie czy tuczników sprzedanych w roku, pozwala uzyskać wyższe dochody. Szacowany jednostkowy dochód na sprzedane prosię czy tucznika jest znacznie wyższy przy kalkulacji dla gospodarstw rodzinnych, aniżeli gospodarstw z udziałem pracy nakładczej. Skala produkcji jest bardzo ważnym elementem wskazującym na możliwość powstania dochodu, który pozwoli na utrzymanie właściciela gospodarstwa i jego rodziny. Z jednej strony większa skala stwarza możliwości rozwoju produkcji trzody chlewnej w gospodarstwie, ale z drugiej strony stanowi pewne zagrożenie, wtedy kiedy przez dłuższy okres brak jest dobrej koniunktury na żywiec wieprzowy. Produkcja własnego zboża (pod warunkiem uzyskiwania wysokich plonów) ogranicza zakupy komponentów paszy do mieszanek uzupełniających lub pasz białkowych oraz premiksów, co powoduje, że w okresie niskich cen na żywiec gospodarstwo dysponuje swoistym "buforem". Również w omawianym opracowaniu przyjęto podobne stanowisko, że "mając na uwadze drastycznie niestabilny światowy i krajowy rynek zbóż i pasz, za nieryzykowną założyć warto produkcję opartą na własnych zbożach".

Porównując warianty organizacyjne, należy stwierdzić, że gospodarstwo posiadające stado 20 loch, które jest ukierunkowane jedynie na produkcję i sprzedaż prosiąt, uzyskuje o połowę niższe dochody w porównaniu do gospodarstwa posiadającego analogiczne stado loch, a produkującego tuczniki w cyklu zamkniętym.

Podstawowym czynnikiem decydującym o opłacalności jest różnica pomiędzy ceną a kosztami produkcji 1 kg żywca. Przy wycenie poubojowej kalkulacje takie można prowadzić również w odniesieniu do 1 kg wbc. Przy niskiej efektywności produkcji, spowodowanej niską plennością loch oraz wysokim zużyciem paszy na 1 kg przyrostu masy ciała, jednostkowe koszty produkcji wieprzowiny będą wysokie i wtedy mogą one powodować stratę finansową gospodarstwa. Rozważania na temat skali produkcji mogą być podejmowane wtedy, kiedy w gospodarstwie uzyskuje się takie wyniki, jakie przyjęto w omawianym opracowaniu (22-25,2 prosiąt sprzedanych od lochy w roku oraz poniżej 3 kg paszy na przyrost 1 kg masy ciała).

Porównajmy, jak wygląda skala produkcji w takich krajach jak: Dania, Holandia, Francja Niemcy, Hiszpania, a więc będących głównymi producentami wieprzowiny w UE. W tabeli 2. przedstawiono procentowy udział gospodarstw (ferm) utrzymujących trzodę chlewną, pogrupowanych według wielkości stada. W Danii i Holandii aż ponad 50 proc. gospodarstw utrzymuje stada o wielkości 1000 i więcej świń.

W Hiszpanii, Niemczech i we Francji takich gospodarstw jest od 15-24 proc. W Polsce jedynie 0,4 proc. gospodarstw utrzymuje ponad 1000 sztuk trzody chlewnej. Wiadomo, że w krajach będących największymi producentami mięsa wieprzowego w UE gospodarka rynkowa w tym sektorze ma znacznie dłuższą historię aniżeli w Polsce. Duża liczba gospodarstw specjalizujących się w produkcji trzody chlewnej wynika z faktu, że proces koncentracji produkcji i jej specjalizacji rozpoczął się w tych krajach znacznie wcześniej niż w Polsce.

W tabeli 3 przedstawiono, jaka liczba trzody chlewnej jest utrzymywana w stadach o określonej wielkości. Porównując dane dla Polski i pozostałych krajów, zwraca uwagę fakt, że w naszym kraju wciąż ponad 26 proc. produkowanych świń pochodzi z gospodarstw utrzymujących poniżej 50 sztuk. Podobna sytuacja jest w takich krajach jak Bułgaria, Słowenia, Rumunia, Węgry. W Polsce 30,6 proc. świń pochodzi z gospodarstw, które utrzymują ponad 1000 sztuk, co zbliżone jest do sytuacji w Słowenii (33,8 proc.) i Chorwacji (32,8 proc.). Natomiast zdecydowanym wyjątkiem jest Austria, gdzie jedynie 14,3 proc. świń pochodzi z gospodarstw, które utrzymują ponad 1000 sztuk.

Przyjmijmy założenie, że w oparciu o wyniki zamieszczone w tabeli 1 koszty rosną o 20 proc. (np. z tytułu wysokich cen zbóż i pasz). Dla gospodarstw specjalizujących się w produkcji prosiąt jedynie wariant 3 (100 loch) pozwala w dalszym ciągu uzyskać dochód roczny w wysokości około 60 tys. złotych, dzięki czemu można przetrwać trudny okres. Pozostaje jednak pytanie, czy cena prosiąt pozostanie na przyjętym poziomie. Z pewnością w ten sposób przychody, a tym samym dochód, zostaną jednak ograniczone. Dla gospodarstw w cyklu zamkniętym, a produkujących tuczniki, wzrost kosztów o 20 proc. powoduje, że dochód jest zbyt mały lub też generowana jest strata. Dla gospodarstwa lub fermy produkującej materiał hodowlany i rzeźny zwiększenie kosztów o 20 proc. również powoduje, że w obu wariantach generowana jest strata. Podobne kalkulacje można wykonać dla sytuacji, kiedy przychody zmniejszają się o około 20 proc. Powyższe przykłady jeszcze raz potwierdzają celowość prowadzenia produkcji trzody chlewnej, na bazie zbóż prawie w całości wyprodukowanych we własnym gospodarstwie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

MULTIMEDIA

×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (7)

  • mikolajkk 2016-09-05 14:47:02
    ciekawy artykuł, od siebie jeszcze dodam, że od jakości paszy bardzo wiele zależy także to czy hodowla będzie przynosiła zyski więc nie warto na tym oszczędzać ja kupuję od biofeed.pl i jestem bardzo zadowolony
  • Dominik 2015-09-10 13:06:35
    Myślałem o zakupie podajnika koralikowe właśnie od tej firmy Redis. A więc jest ok? Coś jeszcze od nich szczególnie polecacie?
  • Romann 2015-09-08 09:12:15
    Podajniki koralikowe, podajniki paszowe, poidła, takie rzeczy to tylko w firmie Redis. Dobra i sprawdzona.
  • Stasiek 2015-07-29 13:11:12
    Wszystkim hodowcom trzody i drobiu polecam sprawdzenie oferty redispolska.eu
    Podajniki paszowe, dozowniki do leków, wyposażenie ferm.
  • bronek 2014-02-10 21:41:23
    Tak tylko koryt brak
  • rolnik 2014-02-10 18:28:45
    W Polsce najbardziej wzrasta pogłowie świń na dwóch nogach.
  • 28 2014-02-08 14:39:52
    co jak co ale w Polsce świn coraz więcej co to się porobiło
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.52.82
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!