Handlu praktycznie nie ma, a mięso zaczyna się odkładać w już i tak pełnych magazynach. Producenci wędlin też mają spore zapasy, więc z zakupami się nie spieszą. Podobnie sklepy – chcą najpierw pozbyć się asortymentu kupionego na święta.

Sytuację na rynku mógłby poprawić spadek cen, ale te uparcie trzymają poziom sprzed dwóch tygodni. I pewnie nieprędko zacznie się ruch w dół, bo na zachodzie europy wciąż drogo.

Najgorsza sytuacja jest z elementami szlachetnymi. Popyt na nie jest praktycznie zerowy. Po dłuższych poszukiwaniach chętnych udaje się znaleźć jedynie na schab i nieznaczne ilości karkówki. O kupnie łopatki niewielu chce rozmawiać. 


Elementy wieprzowe – giełdy towarowe ceny transakcyjne zł/kg łopatka 5,00 – 5,15 karkówka bez kości 6,70 – 6,90 schab 13,50 – 13,60


Półtusze wieprzowe chłodzone zł/kg kl. E i U 4,50 – 5,70 kl. R 4,10 – 5,10

Źródło: Stella Norowska/Agrobiznes