Nie udaje się sprzedać ani półtusz, ani popularnych w letnim sezonie elementów.

Przetwórcy i producenci próbują za wszelką cenę pozbyć się towar, ale na razie to walka z wiatrakami. Magazyny są wypełnione po brzegi, ubojnie ograniczają rozbiory, a zainteresowania nie ma. Przydałyby się lekkie obniżki, ale na te nie ma co liczyć – komentują maklerzy. Sytuacji winne są głównie wysokie ceny wieprzowiny na zachodzie.

Notowania wieprzowiny najbardziej wywindowali Niemcy, którzy liczą na to, że Austria i Szwajcaria – tegoroczni organizatorzy Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej – kupią każdą ilość mięsa, nawet po zdecydowanie zawyżonych cenach. Polscy producenci też maja nadzieję na większe zamówienia ze strony organizatorów.

Elementy wieprzowe bez kości

giełdy towarowe - oferty sprzedaży zł/kg
schab 11,50 – 17,00
karkówka 9,00 – 13,00
szynka 8,00 – 12,50
łopatka 6,80 – 9,00
boczek 4,50 – 9,50

Źródło: Agrobiznes/Stella Norowska