Czeka aż wróci koniunktura i kontrahenci znów zaczną się interesować wieprzowiną. Te giełdy, które wciąż oferują mięso, intensywnie szukają odbiorców. Ale nie jest to proste, przy wzrostach stawek za żywiec i mięso. A te w ostatnim tygodniu były silne w całej Europie. W ciągu tygodnia kg półtusz w klasie E zdrożał o 40 gr.

Eksperci fali wzrostów upatrują w dwóch przyczynach. Po pierwsze zbliżające się święta, które pozwalają rolnikom na żądanie wyższych cen za żywiec. Po drugie spore ograniczenia w produkcji żywca w całej Europie, mogą zaowocować tylko jednym – głębokim świńskim dołkiem – komentują maklerzy.

Świeże elementy wieprzowe zdrożały w ciągu tygodnia od 20 do 50 gr za kg. Takie ceny zdecydowanie odstraszają potencjalnych kupujących. Producenci wędlin już coraz częściej szukają tańszych ofert mięs mrożonych. 


Elementy wieprzowe - giełdy towarowe ceny transakcyjne zł/kg świeże   przodki 5,20 – 5,40 szynka z kością 6,20 – 6,50 chłodzone   tłuszcze twarde 1,45 – 1,60 słonina 2,20 mięsa drobne kl. II 2,20 – 2,40

Źródło: Stella Norowska/Agrobiznes