Teraz bardzo dobrze sprzedają się najlepsze elementy. Dzisiaj za schab bez kości trzeba już zapłacić powyżej 14 zł i nie ma żadnych problemów ze zbytem. Jak przekonują maklerzy, przed świętami cena może wzrosnąć nawet do 15 zł.

Bardzo szybko drożeje karkówka. W ciągu tygodnia mięso bez kości wzrosło o ponad złotówkę. Nabywców znajduje też szynka. Słabiej sprzedaje się łopatka. Podobnie jest u naszych zachodnich sąsiadów, gdzie przedświąteczne ożywienie trwa już od kilku tygodni. Ale tu dodatkowo ruch nakręcają dopłaty do eksportu mięsa. Polskim firmom nie uda się skorzystać z tej formy pomocy, bo wschodnie rynki wciąż są poza naszym zasięgiem.

Zakłady przetwórcze chętniej kupują karkówkę z kością. Handel detaliczny wybiera towar bez kości. Kilogram tej ostatniej kosztuje już 11 zł, ale jak na razie nikogo to nie odstrasza 7,5 zł za kg mięsa z kością to najniższa stawka.


CENY TRANSAKCYJNE MIĘSA zł/kg karkówka z kością 7,50 karkówka bez kości 11,00 schab z kością 11,50 szynka bez kości 10,50

Źródło: Małgorzata Motecha-Pastuszko/Agrobiznes