Większość przetwórców sygnalizuje, że mają o połowę mniejszy zbyt niż miesiąc temu. Hurtownicy nie odbierają pełnych partii towaru i zamawiają coraz mniej. Narzekają też ubojnie, które muszą odsyłać rolników z kwitkiem, bo nie mają komu sprzedać półtusz.

Maklerzy mimo nieprzerwanych spadków cen i braku większych zamówień, liczą na to, że sytuację poprawią dwie rzeczy. Po pierwsze wzrost konsumpcji, który powinien nadejść wraz z Wielkanocą. Po drugie wzrost cen skupu żywca wieprzowego w Belgii, Niemczech i Holandii, który przynajmniej w części może ograniczyć import.

Póki co branża nie wie, co zrobić z niechcianym mięsem. Mroźnie są przepełnione mięsem drobnym, tłuszczami i elementami produkcyjnymi. Jedyne, co można w niewielkich ilościach sprzedać, to elementy szlachetne: schab, karkówka i szynka. 

Wieprzowina – giełdy towarowe

średnie ceny sprzedaży zł/kg

mięsa drobne kl. I 9,50 karkówka 7,50 – 11,00 schab 10,50 – 12,00 szynka 6,00 – 9,00

półtusze zł/kg

ceny transakcyjne

kl. E i U 4,50 kl. R 4,30 kl. O i P 4,00

Źródło: Stella Norowska/Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!