A sytuacja już jest trudna, bo ceny wieprzowiny co tydzień rosną o 40 – 60 gr za kg. Jeszcze w ub. tygodniu za kilogram chłodzonych półtusz w klasie E, przetwórcy płacili ok. 5 zł 80 gr.

Dzisiaj średnia cena jest o 40 gr wyższa, ale są regiony w kraju, gdzie maksymalna oferta sprzedaży sięga już blisko 7 zł. Wieprzowina drożeje z dwóch powodów. Po pierwsze: mniej jest żywca. Po drugie: zachodni producenci podnoszą ceny zdecydowanie częściej niż do tej pory. Import w ogóle przestał się opłacać.

Najbardziej poszukiwana wciąż jest karkówka, łopatka i schab. Ale popularność zdobywają też mięsa drobne. Przetwórcy kupują teraz każdą ilość tego towaru, bo zwiększa się produkcja kiełbas. Największym zainteresowaniem cieszą się mięsa klasy drugiej. Średnio kilogram kosztuje 5 i pół zł. 

Wieprzowina – giełdy towarowe zł/kg elementy bez kości   łopatka 6,80 – 9,00 karkówka 9,00 – 12,60 schab 11,50 – 17,00 mięsa drobne kl.II 3,00 – 8,00

Źródło: Stella Norowska/Agrobiznes