Na rynku nie ma żywca, a punkty skupu jeżeli, już obsługują, to pojedynczych rolników. Zakłady produkcyjne tłumaczą, że mają odpowiednią ilość mięsa na bieżącą produkcję i spore zapasy.

Zapełnianie chłodni i obciążanie się kosztami, nikomu się nie opłaca, a jak towar będzie potrzebny z zakupami świeżego mięsa nie będzie problemu. Tylko ceny świeżych półtusz wieprzowych w ciągu ostatnich kilku dni spadły o 10 – 15 gr za kg. To dużo i mało, bo za kilogram klasy E wciąż obowiązuje cena ponad 6 zł.

Na obniżki czekają eksporterzy i te zakłady, które mogłyby zwiększyć moce przerobowe. Ale asortyment jaki mają ochotę kupować na razie raczej nie stanieje. Mowa tu przede wszystkim o schabie, który powinien być o złotówkę tańszy, by sprzedaż ruszyła oraz o drobnych mięsach drugiej klasy. 

Elementy wieprzowe zł/kg

oferty zakupu sprzedaży

schab

13,50 – 14,00

14,70 – 14,80

mięsa drobne kl. II

2,50 – 3,00

3,70 – 5,20






 

 


świeże półtusze wieprzowe

ceny transakcyjne zł/kg

kl. E 6,15 - 6,20 kl. U 5,95 - 6,00 kl. R 5,75 - 5,80

Źródło: Stella Norowska/Agrobiznes