Wiele wskazuje na to, że tak będzie przynajmniej przez najbliższy miesiąc – mówią handlowcy. Wszystko przez zbliżające się święta i braki w dostawach żywca na Zachodzie Europy. Holendrzy i Belgowie narzekają na spore przestoje w ubojniach i zastanawiają się, gdzie zniknął żywiec. Pierwszą reakcją było spore podniesienie cen.

Importowane półtusze bez głów w klasie E kosztują już 5 zł 50 gr. Ale zdaniem handlowców, sprzedawcy nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa i trzeba się przygotować na kolejne podwyżki. A można się ich spodziewać szybko.

Polski rynek jeszcze nie zareagował zwyżką, ale zakłady korzystające z importowanych elementów już żałują, że nie zrobiły większych zapasów wcześniej. Tym bardziej, że większość dostępnego w Holandii i Belgii surowca, zaczynają masowo kupować Niemcy.

W porównaniu z ostatnim wtorkiem kilogram wieprzowiny jest dziś droższy nawet o 40 gr. Taki wzrost z dnia na dzień, to przede wszystkim problem dla zakładów przetwórczych. 13 zł 20 gr za kg schabu to wysoka stawka . Ale wkrótce może być jeszcze drożej – komentują maklerzy.


Importowane elementy wieprzowe

giełdy towarowe ceny transakcyjne zł/kg

łopatka z kością 4,80 – 4,90 karkówka z kością 6,70 – 6,90 karkówka bez kości 9,50 – 9,60 schab bez kości 12,80 – 13,20

Źródło: Stella Norowska/Agrobiznes